Yeni anayasa için, "uygun zaman, uygun zemin ve anahtar" aranıyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Ak Parti ve CHP sözcülerinin açıklamaları bu arayışları gösteriyor. Toptan, "Yeni anayasa yapılacaksa bu anayasa yapıcı Meclis ile olmalı. Yepyeni bir anayasa için uygun toplu durum olduğunu söyleyemem" dedi. Toptan'ın, "Kurucu Meclis değil ama mevcut parlamentonun yanında anayasa yapıcısı bir Meclis kurulmalı" önerisi dikkati çekiyor. "Çıkarılacak bir kanunla, yasal altyapısı tanımlanır. 150 kişilik bu meclisin 100 kişisi seçim ile gelir, 50'si de sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kamu kuruluşları ve üniversitelerden belirlenecek konusunda uzman kişiler arasından belirlenir. Olabildiğince geniş katılım ve mutabakat ile yapılacak böylesi bir çalışma, Meclis'i hem çatışma ve gerginlik ortamından uzak tutar, hem de günlük yaşamda, devlette ve özelde ihtiyacımız olan acil ekonomik, sosyal ve siyasal Anayasal değişiklikler yapılmış olur" önerisi yapıldı.
HER PARTİ İÇİN AÇILABİLİR Bu modeli, TÜSİAD da önerdi. TBMM eski Başkanı Bülent Arınç da, yeni anayasa değil, anayasanın bazı maddelerinde değişiklik önerdi. "Özellikle anayasanın bazı maddelerinde değişiklikler yapılmasında zaruret var. Bu zarureti başka siyasi partiler de görüyordur. Yeni bir anayasa yapılması yerine bu dönem içerisinde bazı maddelerde uzlaşmayla değişiklik yapılmasına büyük ihtiyaç var. Özellikle siyasi partilerin tabi olduğu mevzuatın geliştirilmesine ihtiyaç var. Görüldü ki bu dönemde sadece AK Parti hakkında değil, başka partiler için de kapatma davası açılabilir." dedi.
CHP VE MHP KABUL EDİYOR AK Parti Genel Başkan vekili Dengir Mir Mehmet Fırat, "Türkiye'de siyaset çok hızlı akıyor. Bugün artık demokrasinin daha da kökleştirilmesiyle ilgili yasal değişikliklerin yapılması gündemde değil. Çünkü Siyasi Partiler Yasası'nda yapılacak değişiklikler, anayasa değişikliğini gerektirir. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son kararla, TBMM'nin anayasanın kendisine verdiği 132. maddedeki yetkiyi kullanması artık mümkün gözükmüyor. Aslında anayasa yapma yetkisi de bu kararla Meclis'ten alınarak yargıya kaydırılmıştır. Dolayısıyla "Türkiye'de demokrasi yönünde bir değişim beklemek çok zor. Öncelikle anayasa yapma yetkisinin kime ait olduğu konusunun yeniden belirlenmesi gerektiği kanısındayım. AK Parti'nin tek başına bu sorunu çözmesi mümkün değil. Başta CHP ve MHP olmak üzere, Meclis'teki siyasi partiler bu sorunun var olduğunu kabul ediyor, ancak çözüm konusunda samimi olmadıklarını da itiraf ediyorlar" açıklamasını yaptı.