TSK'da da dengeler teamüller doğrultusunda yerine oturdu. Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ getirildi. Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı olacak. Başbuğ, "Cesur, titiz, hafızası güçlü, belli etmese de duygusal" olarak niteleniyor.
HASSASTAVIR Başbuğ'un hassas bir planı devreye soktuğu anlaşılıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ile yeni Genelkurmay Başkanı, "doğu meselesine" ortak bakış açısından, yeni bir kavram getirme hazırlığı içinde. Başbuğ, kara kuvvetlerden de en büyük yardımcısı olan Orgeneral Atilla Işık'ı jandarmaya, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ı, Genelkurmay'da 2. başkanlığa, geleceğin genelkurmay başkanı olarak söylenen Orgeneral Necdet Özel'i de 2. ordu komutanlığına getirerek, güneydoğu konusunda en büyük kadro harekatını yaptı. Bir süre önce Orgeneral Yaşar Büyükanıt, korucularımızın verdiği mücadeleden övgüyle bahsetmişti. Sonra DTP "adeta devlet görevlilerine karşı kalkışma önerircesine" korucuları tehdit etmişlerdi. "5 korucu şehit oldu" haberi, yepyeni bir durumla karşı karşıya kalındığı ortaya çıkarıyor. İngiltere Kraliyet Harp Akademisi ve NATO Savunma Koleji'ni de bitiren Orgeneral Başbuğ'un, Ortadoğu konusunda en birikimli ülke olan İngiltere'de bu eğitimi yapması, çok anlamlı ve büyük fırsat olarak değerlendiriliyor.
WASHINGTON'UNANALİZİ Sabah gazetesinde Ömer Taşpınar'ın "Amerika'nın TSK analizi" isimli yazısı, Ankara'da çok dikkat çekti. Ordunun yeni komuta heyeti belirlenirken, bu analizi dikkatle okumakta yarar var. "ABD'nin Türkiye'yi bir model olarak algılaması Kemalizm ile Batı arasındaki ilişkileri geriyor. Zira emekli generaller başta olmak üzere hemen bütün Kemalist cemaat Washington'un AK Parti'yi kullanarak Ortadoğu'da 'ılımlı İslam' modeli yaratma peşinde koştuğunu düşünüyor. ABD Dışişleri Ankara'da böyle bir 'Atatürkçü' algılama olduğu için bazen AK Parti'ye mesafeli davranıyor. Buna bir de Kuzey Irak'a operasyon konusunda en istekli gözüken kurumun Genelkurmay olmasını ekleyin. İşte o zaman Washington neden Türkiye'de direkten dönen yargı darbesine karşı yeterince tavır alamadı anlaşılıyor.
ASKERLERDENDEAYNISI Mesela en çok merak edilen konulardan biri Genelkurmay'da demokrasi konusunda bir görüş ayrılığı olup olmadığı. 'İrtica' ile mücadele alanında TSK içindeki kararlılık, amaç birliği ve yekpare duruş biliniyor. Ancak bu mücadelenin nasıl etkili verilmesi gerektiği konusunda 'ılımlılar' ve 'şahinler' arasında ciddi bir mücadele olduğu da sezinleniyor. Sonuç olarak şurası kesin: Washington AK Parti'nin AB'ye dört elle sarılmasına önem verdiği kadar, askerlerin de aynı şekilde demokrasiye, sivil bir anayasaya, AB'ye de sıcak bakmasını istiyor. YAŞ kararları okyanusun bu yakasında biraz da bu gözle izleniyor olacak."