Askerin siyasetle, siyasetin de askerle ilişkileri karmaşıktır. 2002-2008 dönemi gözden geçilirse, bu ilişkilerin dönem dönem gelişmeler gösterdiği anlaşılır. AK Parti iktidara geldiğinde, sadece Türkler değil Türkiye ile ilgili bütün yabancılar, ordu ile hükümet arasında kıran kırana bir mücadele olacağı yorumunu yapıyordu. Oysa gerek AB üyeliği için atılan adımlar, gerek Kıbrıs meselesi ve dış politikadaki kırmızı çizgilerin değişmesi sürecinde, TSK farklı tavır göstermiş, hükümet politikalarının arkasında olduğu izlenimini vermişti.
TARİHLERİNŞİFRELERİ 1)2002SEÇİMLERİÖZKÖK 2002 sonunda tek başına iktidar olan AK Parti'nin tartışmasız en büyük şansı Org. Hilmi Özkök'tü. Büyük ölçüde Özkök'ün dirayetli tutumu 2003-2004 darbe olaylarını atlattığımızı artık net olarak biliyoruz. Özkök'ü AKP'ye karşı "fazla uysal ve tavizkar" bulan bazı kesimler büyük bir umutla Org. Büyükanıt'ın görevi devralmasını bekliyorlardı. Laiklik konusunda "şahin" bilinen Büyükanıt'ın bir nevi 28 Şubat sürecini kaldığı yerden devam ettirip hükümeti yakın denetim altına almasını umuyorlardı. 2)ERDOĞANVEBÜYÜKANIT Her iki tarafın da çok kontrollü ve birbirlerine karşı olabildiğince anlayışlı davrandıklarını görüyoruz.
3)27NİSAN2007 TSK'nin bir e-muhtıra ile cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahale etmesi. (İlişkilerin gerginleştiği dönem.)
4)DOLMABAHÇEBULUŞMASI Başbakan'ın 5 Mayıs 2007 günü İstanbul Dolmabahçe'deki çalışma ofisinde Büyükanıt'la başbaşa görüşmesi. (Bu görüşme orduhükümet ilişkilerinin, Ak Parti'nin merkeze oturma planlarının miladını oluşturdu.)
5)ERDOĞAN'INABDGEZİSİ Başbakan geziye yanında, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral Ergin Saygın'ı götürdü. Hükümet-ordu ilişkilerinde güven tazeleyen bir hareketti. Amerikan başkanı nezdinde, ordu-hükümet beraberliğinin işaretidir. Bush bu gerçeği gördü. PKK'nın yeniden ve etkili bir şekilde saldırılarına başlaması hükümet ile ordu arasında yoğun ve aktif bir işbirliği ve birlikte çalışmayı başlattı.
6)22TEMMUZSEÇİMZAFERİ AK Parti'nin 22 Temmuzda elde ettiği büyük güç, MHP'nin desteği ile buluşunca AK Parti, Abdullah Gül'ü Çankaya'ya taşıdı.
7)KAPATMADAVASI Ergenekon soruşturması devreye girince işler iyice karıştı. Erdoğan'ın kapatma davasıyla birlikte tahrik ve tazyiklere kapılmayıp serinkanlı bir çizgi tutturmuş olması herhalde sadece rastlantı olmasa gerek. Yani Erdoğan ve Orgeneral Büyükanıt'ın, son derece hassas bir dönemde sergiledikleri performansların bir şekilde koordineli ve sonuçlarına bakacak olursak, büyük ölçüde başarılı olarak niteleyebiliriz. (Devamı Yarın)