Okullardaki kayıt kavgaları devam ediyor. Veliler feryat figan bizi arıyor, biz de yaşananları aktarıyoruz. Tabii bu duruma okul idarecileri kızıyor. Onların da haklı oldukları taraflar var. Ama ortada büyük de bir yanlış var.
Okul idarecilerinden mesajlar geliyor: "Devlet bize bir kuruş para vermiyor, masraflarımızı karşılamak için vatandaştan almak zorundayız..." Okullardaki hizmetlilerin maaşlarını, elektrik, su, yakıt faturalarını ödemek için velilerden para toplanıyor.
HANGİ HAK? Okul idarecilerinin bana en çok yaptıkları sitem ise "Okulların halini görmüyorsun" oluyor.
Bir şey karıştırılıyor. Ben Milli Eğitim Bakanı değilim ki. Okulların halini görmesi gereken Milli Eğitim Bakanı... Sitemlerin de ona yapılması gerekmez mi? Bu yüzden, müdürlerden gelen mektuplardan bir özeti aşağıda bakanlığın dikkatine sunacağım. Benim cevap aradığım konu şu:
Vatandaş, çocuğunu yasal hakkı olarak neden bir okula parasız kaydettiremiyor? Bir çocuğun okula kaydolmasının şartı olarak idareci hangi yasa, hangi yönetmelik ve hangi yetki ile para istiyor? Okul idarecileri bana göre şurda yanlışa düşüyor: Kapıdan veli çocuğu ile giriyor, kayıt yaptırmak istediğini söylüyor. Evraklar tamam ise okulun kaydı yapma zorunluluğu var. Ama para almadan kayıt gerçekleştirilmiyor. Okul idarecisi veliye hangi hakla,"Paran yoksa çocuğunu kaydettirme, okutma" diyebiliyor?
YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİN Okullar elbette bağış alacak. Bağış zaten adı üstünde 'gönüllü' olarak yapılan bir şey. Zorla bile alınsa, kayıt yapmanın ön şartı olabilir mi?
Bazı idareciler, "Biz ne yapalım o zaman siz yazın" diyor...
1- Okula gelen herkesin kaydını şartsız olarak yapın. Buna mecbursunuz. Kayıt yaptıran veli artık sizin okulun doğal bir üyesi olmuştur.
2- Sonra veliye bağış yapıp yapamayacağını sorun. Yapacaksa bu parayı makbuz karşılığı alın, kim karışıyor?
3- "Gönüllü olursa kimse para vermez" diyorsanız, o zaman veliyi ikna etmek de sizin işiniz. Okulu gezdirin, çocuğunun bu okulda iyi şartlarda okuması için yardım yapması gerektiğine ikna edin. İnsanlar da imkanları nispetinde yardım yapacaklardır.
4- Okulunuza gelen velinin maddi durumunu öğrenin. Evine ekmek bile götüremeyen asgari ücretliyi rencide etmeyin.
5- Bütün bunlara rağmen "Ben kayıt parası almadan bu okulu idare edemiyorum" diyorsanız, o zaman istifa müessesesini çalıştırıp yapabileceklere yol açın...