Yaklaşık 1 ay önce TAKVİM'in manşetinde kenelerin çoğalmasıyla ilgili bir yazımız yayımlandı. Başta Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Zafer Karaer olmak üzere birçok uzmanın bu konudaki görüşlerini aktardık. Uzmanlar, yanlış ilaçlamanın tabiattaki dengeyi bozduğunu ve keneleri yiyen kuş ve böcekleri öldürdüğünü söylüyorlardı. Buna kuş gribi gerekçesiyle öldürülen tavukların da dahil olduğunu ifade eden uzmanlar da vardı.
Prof. Karaer, o yazımızdaki açıklamalarında ilaç sektörünün 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını ve bu bilinçsiz ilaçlamanın ancak bu sektörün işine yaradığını da öne sürmüştü. Daha sonra bazı illerimizde sülünler ve diğer kuş larla ilgili çalışmalar yapılmış, bu hayvanların bırakıldığı alanlarda keneler kaybolmuştu. Yaz aylarında bilinçsizce yapılan ilaçlama, kenelerin bu ilaçlara karşı bağışıklığını da artırıyor.
Tarım Bakanı Mehdi Eker de önceki gün yaptığı açıklamada bu görüşlere destek verdi ve özellikle havadan yapılan ilaçlamanın avcı kuşlar ve böcekleri öldürdüğünü hatırlatarak, "Börtü böceğin dengesi bozuldu. Bu da kenelerin çoğalmasına neden oldu" dedi. Bakan Eker, havadan ilaçlamaya sınır getirdiklerini de sözlerine ekledi.
ÜZERİNE GİDİLMELİ Bunca uzmanın ve Tarım Bakanı'nın sözlerinde bir hakikat aranmalı diye düşünüyoruz. Her gün kene yüzünden insanlarımızın ölümlerini seyretmek hepimizi üzüyor. Bu açıklamalardan, tabiatın kendi dengesinde devam etmesiyle sorunun önemli bir kısmının çözülmüş olacağı sonucu çıkıyor. 1 ay önce duyurduğumuz bu konunun üzerine gidilmeli ve en azından ilaçlama hakkında bilinç oluşturulmalı.