Yaşadığımız krizin, siyaset sosyolojisi açısından derinlikleri çeşitli odaklarda konuşuluyor. Derinlikleri bilenler, "Bürokratik elitin amacı, bir kez daha restorasyon yapmak" diyor. Şu bilgiler net olarak veriliyor. Hedef: Çevre güçlerini dağıtmak ve ulaştığı pozisyonlardan atmak... Bunun için de birkaç aşamalı bir plan var. İlkadım: Partiyi kapatıp liderini siyasi yasaklı hale getirerek milletvekillerini başsız bırakmak. İkinciadım: Partinin başına bürokratik elitin sözünü dinleyecek, onun çizdiği sınırların dışına çıkmayacak bir kişinin gelmesini sağlamak. Üçüncüadım: Cumhurbaşkanını istifaya zorlamak ya da makamından indirmek. Dördüncüadım: Anayasa ve kurumlarda çeşitli değişiklikler yaparak, 10 ila 15 yıllık bir süre daha kazanmak.
Buadımlaraörnekolarak "Malezya gibi olacağız ... Başımızı zorla örtmelerinden korkuyoruz... Mahalle baskısı var... Ülke muhafazakşıyor... Yüzde 47 oyla her şeyi yapacaklarını sandılar... Üniversitede türbana serbestlik laikliğe aykırıdır..." sözleri gösteriliyor. Bu söylemlerin amacı, dört aşamalı yenileme planına meşruiyet sağlamaktır.
Erdoğan'ınkarargahı Yasin Doğan (Yalçın Akdoğan) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın en yakınında bulunan birkaç isimden birisi. Erdoğan'ın günlüklerini yazıyor. Yani "Erdoğan tarihini." AK Parti'nin kapatma davasına giden yolla ilgili, dikkati çeken bir yorumda bulunuyor: "Bugün yaşadığımız sorun, hükümetin 6. yılında muhafazakkesimin sorunlarını da belli bir mutabakat çerçevesinde siyasete taşımak istemesiyle ortaya çıktı. Birileri 'Siz toplumun bu kesimini görmezden gelin, yok sayın, onların meşru taleplerini siyasete taşımayın' demeye getirdi. Toplumun her kesimini muhatap kabul eden bir kitle partisinin bu kesimle de ilgilenmesinin doğal olduğu kabul edilemedi Siyaset alanında tartışılacak, değerlendirilebilecek her konu doğrudan bir rejim meselesine, bir sistem meselesine dönüşüyor."
Gerçekbaşarı Yasin Doğan (Yalçın Akdoğan), "Bence Erdoğan'ın gerçek başarısı Türkiye'de gerçekleştirdiği dönüşümde değil, muhafazak kitlede ve siyaset algısında gerçekleştirdiği dönüşümdedir. Milli Görüş çizgisinden gelen bir siyasetçi olarak Erdoğan din-siyaset, dindevlet ilişkilerinde ve bunun tezahürü olan siyaset tarzında devrimsel bir değişim gerçekleştirmiştir" diyor. (devamıyarın)