Gazeteci Enis Berberoğlu, Ergenekon operasyonu çerçevesinde bir polis müdürü ile konuştuğunu anlatan bir yazı yazdı. Bu yazıda dikkat çeken bir bölüm var. Berberoğlu ile konuşan polis müdürü, "Başbakan olayın içine girmez. Nasıl komutanlar vurulmamak için ateş hattına girmeyip olayları değerlendirmek için geride kalıyorsa, Başbakan da geniş açıdan bakıyor. Zaten istihbaratçılar, olayın içine giren eski Başbakan Mesut Yılmaz'ı, Tansu Çiller'i yıktılar" diyor. Gerçekten, Çiller ve Yılmaz, olayların içine o kadar çok girdiler ki istihbaratçıların, Emniyetçiler'in onları nasıl yanılttıklarını bugün daha iyi anlıyoruz.
Erdoğan'ın şansı Başbakan Tayyip Erdoğan'ın içişleri ve Emniyet açısından büyük şansı oldu. Tecrübeli valiler Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül, Atilla Koç, Necati Çetinkaya ve Ziyaet tin Akbulut kendisine yardımcı oluyor.
Tansu Çiller Çiller, 1993 yılında Başbakan oldu. Tansu Hanım'dan çok eşi Özer Çiller birçok olayın içinde yer aldı. Tansu Çiller'in A Takımı genelde Emniyetçiler'den oluştu. Özer Çiller de bu Emniyetçiler'i çok sevdi. Emniyetçiler, Tansu Çiller'i çok etkiledi. Hata yapmasına yol açtılar. Ünal Erkan, Mehmet Ağar, Bekir Aksoy, Kemal Çelik, Hayri Kozakçıoğlu, Saffet Arıkan Bedük, Rıdvan Yenişen, Orhan Taşanlar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Necdet Menzir... Bu isimler, olağanüstü vali, vali, Emniyet müdürü gibi görevlerde bulundular. MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, Çiller ailesine yakın bir isimdi. Yalım Erez-Mehmet Ağar-Bekir Aksoy üçlüsünün, Tansu Çiller üzerinde çok etkili olduğu çok açıktır. Özer Çiller ile yakın ilişkileri ortada. Tansu Çiller'i başarısızlığa götüren en önemli olay, Susurluk olayıdır. Mehmet Ağar İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etti. Bu krizi Çiller iyi yönetemedi. 28 Şubat'a giden taşlar döşendi.
Mesut Yılmaz Mesut Yılmaz'ın Başbakanlık'taki ikinci dönemi başını derde soktu. İkinci döneminde Emniyetçiler etrafındaydı. Onlara inandı, hata yaptı. Rahmetli Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra Başbakan yaptığı Yıldırım Akbulut'u, 15 Haziran 1991'de devirdi. Başbakan oldu. İçişleri Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, sonra Mustafa Kalemli oldu. Yanında, Devlet Bakanı olarak Abdülkadir Aksu vardı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde Ünal Erkan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde Mehmet Ağar bulunuyordu. Mesut Yılmaz'ı sıkıntıya sokan dönem, ANAYOL Hükümeti ve ANASOL Hükümeti dönemidir. 1996 dönemi kaderini belirledi. İçişleri Bakanlığı'nda bulunan Kutlu Aktaş, Mesut Yılmaz üzerinde etkili olamadı. Ülkü Güney çok uğraştı ama Yılmaz'ı bazı polis müdürlerinden uzak tutamadı. MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun, Başbakan Yılmaz'la yakın ilişki içinde bulundu. Kemal Yazıcıoğlu, Erol Çakır, Eyüp Aşık ve Güneş Taner, Yılmaz'ın tehlikeli gidişine engel olamadı.