İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, 22 Ocak 2008'de Ergenekon isimli operasyonun düğmesine bastı. Aradan 2 ay geçti, operasyon derinliklere doğru uzanıyor. Ergenekon olayı nereye dayanacak? İstanbul'da başta İlhan Selçuk olmak üzere bazı isimler gözaltına alınırken, Başbakan Erdoğan Ankara'da il başkanları toplantısında konuşuyordu. Erdoğan, "Çetelerden arınacağız. Türk milletinin hukukunu korumak için geriye doğru bir tek adım atmayacağız", "Seçkinler halkı dışlıyor. Türkiye'de seçkinci bir grup var, bunlar halkı ötelemiştir. 'Cumhuriyetçiyiz' derken cumhuru, 'Halkçıyız' derken halkı reddetmişler" ve "CHP Genel Başkanı'nın bir bildiği mi var? 'Önemli siyasi gelişmelere yol açacaktır' dedi. O günlerden bir bildiği mi vardı? Siyasi arenada yenemediği AKP'yi bu tür oyunlarla mı yenmeyi bekliyor?" diyordu.
Çeteler... Başbakan, çetelerle uğraşmaya, gittiği yere kadar üzerlerine gitmeye kararlı. AKP'yi kapatma davasına rağmen, geri adım atmayacağını söylüyor. Ergenekon nereye varacak? Görünen o ki, derinliklere kadar gidilecek. Ergenekon çö zülürse, birçok olayın üzerindeki perde de kalkacak. Hakkari olayı, Dağlıca olayı, Trabzon'da rahip ölümü, Sauna çetesi, Cumhuriyet gazetesine atılan bombalar, Danıştay saldırısı, Malatya kitapçı cinayeti, Hrant Dink olayı, Maliye operasyonu, Ankara Sıhhiye bombaları konuları iç içe girdi.
ErtuğrulGünay Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın AKP hakkında kapatılma davası açılınca "Ergenekon olayının yansımasıdır bu. Ergenekon'u gizlemek için kapatma davası açıldı. Ergenekoncular devlete sızmış" sözleri çok tartışıldı. Son gelişmeler, Ergenekon'un derinlik kazanması, Günay'ın sözlerinin anlamını ortaya çıkartıyor. Derin kulislerde birçok senaryo konuşuluyor. Resmi kurumlara, devlet adamlarına kadar gidebilir mi? İşte olayın bu derinliği daha büyük heyecana yol açacak. Devleti ve istihbaratı bilenler, Günay'ın o sözleri gelişigüzel söyleme diğini, önemli bilgilere sahip olduklarını, buradan o sözlerin daha anlam kazandığını vurguladılar.
Seçkinler Erdoğan'ın çetelerle ilgili açıklamasının arkasından seçkinlerden bahsetmesi, dikkat çekiyor. Türkiye'de seçkinler, asker ve sivil bürokrasi, derin devletin bazı kanatları olarak bilinir. AKP, halkın yönetimi ele almasına imkan verdi. Halkın egemenliğini demokrasi sağladı. Sandıktan çıkan sonuç, bugün değişik boyutlarda tartışılıyor. "22 Temmuz seçimlerinde yüzde 47 oy alan AKP iktidarı seçkinler tarafından hazmedilemedi" yorumları yapılıyor. Başbakan bu gelişmeye işaret ediyor.
Baykalbiliyormu? Erdoğan, il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, yoğun biçimde Baykal'a yüklendi. Bu konuşma, gelişen olayların detaylı biçimde Başbakan tarafından analiz edildiğini gösteriyor. Erdoğan'ın analizi sonucu, olayların merkez konumuna CHP Genel Başkanı'nın geldiği anlaşılıyor. Bu nedenle, kapatma davasının hedef ismi Baykal olacak. Erdoğan soruyor, "Kapatma davasını Baykal biliyor mu?" diye. Buradan, Baykal ile seçkinci kadrolar arasında paralellik kuruluyor. Başbakan'ın, "Siyasi arenada yenemediği AKP'yi bu tür oyunlarla mı yenmeyi planlıyor?" sözleri, hedefin kim olduğunu ortaya çıkartıyor. Erdoğan, her gelişmenin altında CHP Genel Başkanı'nı bulacaktır.