AKP strateji belirledi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı AKP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu andan itibaren, Türkiye'nin iç siyaset dengeleri değişti. Cuma akşamı AKP Genel Merkezi'nde son derece duygusal ve heyecanlı geçen toplantılar yapıldı ve partinin stratejisi belirlendi: "Durmak yok, yola devam."
Tartışılanmaddeler Toplantıda tartışılan maddeler şöyle: 1) Davaya karşı neler yapılacak? 2) Kimler yasaklı hale gelecek? 3) Kapatma kararı muhtemelen Haziran ayında çıkacak. Ondan önce türban kararı Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak. Bu konuda izlenecek politikalar... 4) Parti kapatılırsa, yeni parti kurma... 5) Erken seçim...
Yeniparti Refah Partisi'nin kapatılma olayını çok yakından bilen TBMM eski Başkanı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, özel bilgiler ışığında tartışma imkanı yarattı. Kapatma kararı çıkarsa, Başbakan Tayyip Erdoğan 5 yıllığına yasaklı olacağı için AKP yeni Genel Başkan seçer. Güvenoyu alınacak rakam bulunduğu zaman (276 oy), yeni Genel Başkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Başbakan olarak atanır, hükümet kurulur, tek başına AKP Hükümeti yoluna devam eder.
5yıl Kapatma kararı çıkarsa, 5 yıllık süre detaylarıyla değerlendirilir. Normal olarak genel seçim 2011 yılının Temmuz ayında yapılacak. O nedenle hemen erken seçime gitmenin yararı yok. İşte bu noktada, Abdullah Gül'ün görev süresi çok anlamlı sonuçlara yol açacak. 2012 yılında cumhurbaşkanlığı seçimi var. Abdullah Gül yeniden seçime girebilir. Erdoğan da Cumhurbaşkanı adayı olabilir.
AbdüllatifŞener'indurumu Gelişen olaylar, AKP kurucusu Abdüllatif Şener'in siyasi kaderini de belirleyecek. Dava açılmadan önce Şener'le konuşmuştum. Şener'i eskiden beri tanıyorum. Şener diyordu ki: "Medyanın ortaya koyduğu çerçevede sokaktaki vatandaşın yeni bir siyasi oluşum talebi içinde olduğuna inanmıyorum. Birbirinden çok farklı çevrelerden yeni bir oluşumun içinde yer almam için zaman zaman istekler iletiliyor. Şu anda sadece gelişmeleri izliyorum." Ama şu anda durum değişti.
Yerelseçim Türkiye'de siyasi dengeleri sarsacak dönem, Mart 2009'da yapılacak yerel seçimdir. Bu seçim sonunda neler olabilir? Bülent Arınç, Manisa Mesir Bayramı için İstanbul'a geldi. Kadere bakın ki Bülent Arınç, Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan da kapatılma davasında yasaklı isimler arasında. Arınç, yerel seçimde yüzde 70 oy alacaklarını söyledi. Yerel seçimde AKP yüzde 70 oy alırsa, ne olacak? Bu oylar kapatma kararına tepki yerine geçer mi?
Sonuçları Yerel seçim sonucu, gelişmeler olacaktır. 1) CHP yüzde 20'nin altında oy alıp İzmir ve Ankara Çankaya'yı kaybederse, Genel Başkan arayışı tırmanır. Baykal'la ya da Baykal'sız. Nisan'da yapılacak CHP Kongresi'nde yeni sürpriz isimler gelebilir. 2) MHP'nin oylarının yüzde 15'in altına inmesi ve kazanması veya seçimi alamaması, parti içindeki dengeleri sarsar. 15'in altı yeni Genel Başkan ve başkanların ada ylığını tetikler ve Olağanüstü Kongre olabilir. Koray Aydın ve Ümit Özdağ bekliyor. 3) Birleşen ANAVATAN-Demokrat Parti yeni bir lider çıkartır. Tansu Çiller bekliyor. Birleşme olmazsa, ANAVATAN Genel Başkanlığı'nı Mesut Yılmaz ve Ahmet Özal ele geçirebilme mücadelesi içinde olur. 4) Birleşme olmadığı takdirde yerel seçim sonucuna göre Demokrat Parti'de Genel Başkan ve yönetim değişir. 5) Genç Parti de seçimlere girip başarısız olursa, Cem Uzan gider partiye yeni lider arayışı ortaya çıkar.