Refahyol ve Anarefah
Eski Başbakan ve Rize Bağımsız Milletv ekili Mesut Yılmaz'ın, 28 Şubat postmodern darbesinin yıldönümünde perde gerisini anlatmaya başlamasındaki zamanlama, dikkat çekici oldu. 28 Şubat, Başbakan Necmettin Erbakan'ı yıktı. DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in siyasi hayatının sonunu getirdi. Refah Partisi'nin dağılmasına, AKP'nin doğumuna ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yıldızlaşmaya başlamasına yol açtı. 28 Şubat postmodern darbesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Devlet Bakanlığı'nı, Abdüllatif Şener Maliye Bakanlığı'nı, Bülent Arınç Grup Başkanvekilliği'ni kaybetti. Bu olay Başbakan Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına siyasi ders oldu. Yenilikçi hareket ile Erbakan felsefesi dışında iktidar olmanın anahtarını bulmalarını sağladı.
Yılmaz'ınzamanlaması Mesut Yılmaz, 1991 yılında Başbakanlık'ı kaybetti. 1995 seçimlerinden sonra Necmettin Erbakan ile koalisyon hükümeti kurmaktan son anda vazgeçti. Tansu Çiller ile Anayol Hükümeti'ni kurdu, çabuk yıkıldı. Erbakan ile Çiller, Refahyol Hükümeti'ni kurdu. 28 Şubat'la birlikte bu hükümet de yıkıldı. Yılmaz, yeniden Başbakan oldu. 1999 seçimlerinden sonra Bülent Ecevit'in yardımcısı olarak hükümette bulundu. 2002 seçimlerini kaybedince siyasi hayatına geçici nokta koydu. 2007 seçimlerinde bağımsız olarak Meclis'e girdi. Mesut Yılmaz, 1997 ila 2008 yılı Şubat ayına kadar bu konu da neden konuşmadı? Aslında çok teklif yapıldı. Ama 2008 yılında konuşmaya başladı. 28 Şubat mesajlarını çeşitli çevrelere verme ihtiyacı buluyor. İktidarı dolaylı eleştirmeye çalışıyor. Bir yerleri uyarmak, bir yerleri korkutmak amacı var. Çünkü Mesut Yılmaz, siyasi bir harekete başlayacak.
Yeniparti Mesut Yılmaz, geniş açıklamaları ile bir yola çıkıyor. Erkan Mumcu'nun elindeki ANAVATAN Partisi'ni geri alabilir mi? Yeni bir partiyi kimler ile kurabilir? Kimi genel başkan yapmayı düşünüyorlar? 9. Cumhurbaşkanı, devlet ve siyaset adamı Süleyman Demirel ile işin bağlantısı var mı? Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ile hükümeti neden kurmadığını açıklarken, Başbakan Tayyip Erdo ğan ve AKP karşıtlığını gösteriyor. 1997 yılında nasıl Başbakan oldu? Cumhurbaşkanı Demirel bunu sağladı. Postmodern darbeciler ile anlaştı. Ara model hükümeti kurabildi. Bugünlerde tartışılan türban, parti kapatma konuları arasından, ara rejim beklentisi içinde olanlara mesaj veriliyor. Kızların türbanla üniversitelere girmesine "Evet" diyor, oylamada "Hayır" oyu kullanıyor.
ŞevketKazan 28 Şubat ile yıkılan Necmettin Erbakan Hükümeti'nin Adalet Bakanı Şevket Kazan, geçen gün açıkladı. "28 Şubat'ı Demirel mi yaptı, yoksa Çevik Bir'ler harekete geçince Demirel ipleri ele mi aldı onu araştırıyoruz" diyor. Türban tartışmaları sürecek. Türkiye genel seçim havasına girmeye başlayan yerel seçimlere hazırlanıyor. Bu seçimde siyasi deprem olacak. AKP, CHP, MHP dışında merkez sağ olarak bilinen partiler toz duman içinde kalacak. İşte, Mesut Yılmaz buna hazırlanıyor. Onun için 28 Şubat konuşmalarının zamanlamasına dikkat çekiyoruz. Ankara'nın sisli koridorlarında hareket var. Patalya hareketi, odalar hareketi, stratejik araştırma kuruluşları hareketi, Beykoz hareketi, Sivas hareketi gibi.