Buzlar erirken, kara harekatı masada
Ankara kulislerinde birkaç konu, enine boyuna tartışılıyor. Bunlardan ikisini bu sütunlara taşımanın ve analiz yapmanın, gündemi takip etme açısından faydası var. Bu iki konudan en önemli olanı ABD Başkan Yardımcısı Cheney Ankara'ya gelmeyi planlıyor ve kara harekatı masada, ikincisi ise Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Birliği'ne ihtiyacı kalmıyor. Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush ile yaptığı tarihi 5 Kasım görüşmesine paralel olarak yürütülüyor. Bu görüşmeye sadece Dışişleri Bakanı Ali Babacan katılmıştı. Detaylarını Erdoğan'ın Türk Devleti'nin zirve isimlerine aktardığı söyleniyor.
Avrupa Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık verme davranışlarından rahatsız. Erdoğan, Bush ile önemli bir fikir jimnastiği yaptı. Türk-Amerikan ilişkilerinin geldiği nokta, AB'ye eskisi gibi gerek olmadığını ortaya koyuyor. Daha doğrusu, ABD yakın ilgisi, Başbakan Erdoğan'ı, Sarkozy ve Merkel karşısında güçlendiriyor. Erdoğan, elde ettiği yeni güçle, Türkiye'nin küresel ve bölgesel güç olmasına yüzünü çevirdi. Bu yüzden "Avrupa" diye acele edilmiyor. Avrupa zaten eski Avrupa değil. Rusya-Çin-Hindistan ekseni, Türkiye'nin ABD karşısında elini güçlendirdi. Türkiye-ABD-İngiltere-İsrail ekseni, Türkiye'ye, 2 yıl önce olduğu kadar AB'ye ihtiyaç olmadığını gösteriyor.
Bölgesel güç Erdoğan, 1 yıldır Türkiye'nin bölgesel güç olmasına yönelik ataklar yapıyor. İsrail, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, İran, Suriye, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Lübnan, Pakistan, Afganistan, Sudan ve Azerbaycan başta olmak üzere Türkmenistan, Kırgızistan yakınlıkları, Türkiye'ye bölgesel aktör olma imkanı veriyor.
Enerji koridoru Enerji koridorunda merkez ülke oluyoruz. Bunu ne sağlıyor? Türk-Amerikan işbirliği.
Irak'ta formül Bu noktada kulislerin ikinci konusu gündeme geliyor. Erdoğan ile Bush anlaştı. PKK bitecek, Kerkük Barzani'ye verilmeyecek.
Yerel seçim Yerel seçimde AKP, Güneydoğu belediyelerini DTP'den alacak, PKK'nın çöküşü sağlanacak. Bu çok önemli. Özellikle Diyarbakır Belediye Başkanlığı'nı kazandıktan sonra, ekonomik, siyasi, sosyolojik adımlar gelecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dosyası hazır bekliyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya'ya giderken dikkati çeken açıklamalar yaptı: "Kara harekatı masada, zamanlama ve taktik hazırlık var. Barzani, PKK'yı terör örgütü ilan etmeli. Türkiye ile Barzani arasında güven bunalımı var." Bu sözleri, ara sıra konuşmaya başlayan Barzani'ye Babacan'dan sert uyarıdır.
İsrail İsrail Savunma Bakanı ile oldukça önemli görüşmeler oldu. ABD Genelkurmay 2. Başkanı Ankara'ya geldi. Karlar kalkarken önemli adımlara tanık olacağız. Bir stratejist her zaman söyler: "ABD isterse yapar." ABD istiyor. Bir ekleme daha yapalım. İyi ki dünyanın ikinci gücü Rusya yeniden sahneye çıkıyor.
|