İstanbul'da bir karakolun önü. Bir anne ağlayan çocuğunu susturmak için "Bak seni polise veririm" diye bağırıyor. Çocuk korkuyor... Olayı gören karakolun önündeki polis memuru cebinden bir şeker çıkartıyor. Çocuğa uzatıp "Korkma yavrum polisler çocuklara hep şeker verir" diyor...
Annelerin korkuttuğu çocuklara her zaman şeker verecek bir polis bulunmuyor. Çocuk bu korkuyla büyüyor... Medyadaki olumsuz haberler, toplumdaki algı, sürekli önyargılarını besliyor...
'İletişim stratejisi şart' Üzerine polisin kendisini anlatamaması da eklenince kafasındaki imaj yanlış gelişiyor... Hepimizin olumsuz bir polis hikayesi var. Fakat bunun yüzde 90'ı kulaktan dolma, başkasından duyma bilgiler...
Sık sık polisin sorunlarını yazıyorum. Mesleki, idari, maddi birçok problemleri var. Buna rağmen canları pahasına görev yapıyorlar.
Bunu bildiğimiz ve şahit olduğumuz halde "Polis" denilince kafamızda yanlış imajlar oluşuyor...
Bunun çözümü için bizim çabamız kadar polisin profesyonel bir halkla ilişkiler ve iletişim stratejisi geliştirmesi de gerekli. Son yıllarda Polis Teşkilatı'nda eğitim seviyesinin artması, sorunun çözümüne çok yardımcı oldu. Halkla daha kolay ilişkiler kuruldu. Akademi dışında rütbesiz polislerin de yüksek okul ve üniversite mezunlarından oluşması, teşkilatta büyük bir değişimi de beraberinde getirdi.
Önceki gün, üniversite mezunu gençlerin eğitim gördüğü merkezlerden birini ziyaret ettik. Arnavutköy Polis Eğitim Merkezi'nde yaptığımız röportajları geniş olarak önümüzdeki günlerde okuyacaksınız. Eğitim Merkezi Müdürü Sayın Ayhan Pamuk'la da bu vesileyle sohbet etme imkanı bulduk. Yıllarını mesleğe vermiş ve binlerce öğrenci yetiştirmiş bu deneyimli müdürü bulunca, imaj sorunu ile ilgili düşüncelerini öğrenmek istedim. Söze çarpıcı bir cümleyle başladı: "Sindirilmiş, desteksiz bırakılmış, moralsiz polis sadece suçluları sevindirir."
'Yanlış insan her alanda' Belli ki Pamuk da polisin sadece olumsuz olaylarla gündeme gelmesinden ve yanlış tanıtılmasından rahatsız. Bunun, suç ve suçluyla mücadeleye sekte vuracağından endişe ediyor. Her alanda yanlış insanlar olabileceğini hatırlatan Pamuk, şöyle devam ediyor: "Teşkilatın içinde olumsuz davranış gösterenler, polis için utanç kaynağı olmamalıdır. O insanın polis vasfı, mesleğe yakışmayan davranış gösterdiği an bitmiştir. Onun için üzülürüm ama utanmam. Çünkü benim mesleğim şe refli insanların mesleğidir."
Ayhan Pamuk, polisin eğitimsiz gösterilme çabalarına da tepki göstererek pek de gündeme getirilmeyen bir gerçeği hatırlatıyor: "Polisin ortalama eğitimi 12 yıldır. Hemen hemen yüksek öğrenim görmemiş polis kalmamıştır."
Vatandaş olarak huzurlu yaşamak istiyorsak, polisimizin yanında olmamız gerekiyor. Polisin de halkla ilişkileri en az diğer konular kadar önemsemesi ve kurumsal iletişimi profesyonelce yürütmesi şart görünüyor.