Muhalefetten 'uzlaşma' sinyali
Başkent'te gözler Cumhurbaşkanı'na çevrildi. İktidar kanadı Anayasa değişikliğine onay bekliyor. Başbakan Erdoğan'ın "Mahkeme ne derse o olur" şeklindeki açıklaması, bu beklentinin yansıması olarak görülüyor. Başbakan, 411 oyla kabul edilen Anayasa değişikliğini Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağına kesin gözüyle baktığı için şimdiden Anayasa Mahkemesi'nin kararına yoğunlaşmış durumda. CHP ve DSP ise Anayasa Mahkemesi'nden önce Cumhurbaşkanı'ndan "veto" bekliyor. Ancak Çankaya'dan sızan bilgiler, değişikliğin 2 gün içerisinde onaylanacağı yönünde...
***
Peki yasa onaylanırsa ne olur? Başbakan Erdoğan, "CHP destek bulursa Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir" diyor. Çünkü Anayasa Mahkemesi'ne başvuru için 110 imza gerekiyor. CHP'nin 98, DSP'nin 13 milletvekili var. Dolayısıyla mahkemeye başvuru önünde "sayısal" bir engel yok.
***
Bir başka tartışma noktası: Anayasa Mahkemesi "içerik"e girer mi? Başbakan hafta sonu atv'de açıkladı: "Mahkeme'nin vereceği karar 'şekil' noktasındadır." Anlamı şu: "Mahkeme yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırı olup olmadığı gibi bir 'içerik' incelemesi yapamaz. Sadece teknik olarak Meclis'te görüşme sürecini ve oylama sonuçlarını göz önünde bulundurur..." Ak Parti ve MHP hukukçuları da Başbakan'ın görüşünü destekliyor. Anayasa'nın 148. maddesine göre, mahkemenin "şekil"le sınırlı kalacağı vurgulanıyor. Ancak yorumlarıyla muhalefete ilham veren Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin her şeyden önce "teklif edilebilir bir değişiklik" olup olmadığına bakacağını söylüyor. "Yani hukuka karşı hile yapılıyor mu, yapılmıyor mu, buna bakılır. Bu da 'şekil' yönüyle bir inceleme olur" diyor. Farklı bir yorum. Yani "şekil" adı altında içeriğe girileceğini söylüyor Sabih Kanadoğlu. ...Ve böylece Anayasa'nın "Değiştirilmesi teklif edilemez" hükümlerine aykırılık olup olmadığının gözden geçirileceğini savunuyor..
***
Gelelim "uzlaşma"ya. DSP lideri Zeki Sezer'e sorduk: "Siz de uzlaşma istiyorsunuz, iktidar da. Aradaki fark nedir?" İşte yanıt: "Biz, Sayın Başbakan'ı ziyaret ettiğimizde, 'Bu tür sosyal konuları Anayasa ile çözmeye kalkmak kaos yaratır. Bu süreci durdurun. Daha sonra hep beraber oturup konuşalım, çözelim' dedik. Ama süreci durdurmadılar." Zeki Sezer, ileriye dönük, önemli bir mesaj veriyor: "Anayasa Mahkemesi iptal ederse ya da Cumhurbaşkanı geri gönderirse, ondan sonra tekrar başa dönmek mümkün olur. O zaman uzlaşı aranır..."