İttifak planı ne oldu?
MHP büyük bir çadır hazırlıyordu. İçine minderler atılacaktı. Her muhalefet partisi için 1 minder. DTP hariç. Muhalefet liderleri gelip o minderlere oturacaktı. Gündem "yerel seçimler" olacaktı.
***
MHP'nin bu hazırlığı, AK Parti'ye karşı tedbir amacı taşıyordu. Muhalefet partilerine şu öneri yapılacaktı: "Gelin, yerel seçimlerde güçlerimizi birleştirelim." İllerde, ilçelerde ve hatta beldelerde hangi parti güçlü ise diğer partiler onu destekleyecekti. Böylece, AK Parti toplamda yine yüksek oy alsa dahi, çıkartacağı belediye başkanlığı sayısı düşürülecekti.
***
MHP; yerel seçimlerin de AK Parti zaferiyle sonuçlanması halinde, muhalefet için "siyaset alanı"nın iyice daralmasından endişe ediyor. Bunun için "güç birliği"ni zorunlu görüyor. Genel seçim sonuçları ve kamuoyu yoklamaları gösteriyor ki, MHP'nin projeyi hayata geçirebilmesi için özellikle CHP'yi ikna etmesi gerekiyor. Ancak... Anayasa değişikliği sırasında CHP ve MHP sık sık karşı karşıya geldi. 2 partinin yetkilileri, birbirlerini hedef alan açıklamalar yaptı. "Güç birliği" bir kenara, normal diyalog zemini bile kaybedilmeye başlandı.
***
Diğer seçeneklere gelince... Genel seçimlere katılmayan ve ittifak yoluyla Meclis'e giren DSP, yerel seçimlere tek başına girmeyi planlıyor. ANAVATAN'ın durumu ortada. Genel seçime girmemiş bir parti. Meclis'te temsil edilmiyor. Ayrıca olası bir ittifakta çarpan katsayısı oluşturacak oy oranına sahip değil. Demokrat Parti'ye gelince. Genel seçimde aldığı oy yüzde 5.41... Yerel seçimde daha fazla alacağına ilişkin herhangi bir veri yok. MHP'nin yüzde 14.29 oyu ile matematiksel olarak üst üste koymak bile, bu ittifakı AK Parti karşısında güçlü kılmaya yetmiyor.
***
Özetle... "Türban" ya da "başörtüsü" yasağını kaldıran Anayasa değişikliğinin akıbeti ne olacak henüz belli değil. Mahkeme kararının beklenmesi gerekiyor. Ama CHP ile MHP arasındaki söz düellosunun sonucu belli: Yerel seçimde ittifak planı suya düştü.