Mahkemeye sunulacak belgeler
Türbanla ilgili Anayasa değişikliğinde son raunt bugün. İlk turda olduğu gibi, 2. turda da 367'nin üzerinde bir "kabul" oyu bekleniyor. ...Ve Köşk'ten hızlı bir onay. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki yaklaşımı belli...
***
Ya sonra? Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için 110 milletvekili gerekiyor. Bir başka deyişle, "Anayasa değişikliği" için partiler değil ancak milletvekilleri "iptal" başvurusu yapabiliyor. CHP'nin 98, DSP'nin 13 milletvekili var. İstenilen sayı bulunacak gibi. Zaten imzaya açılacak metin hazırlanmış durumda. Önümüzdeki hafta, Cumhurbaşkanı'nın onayından hemen sonra Anayasa Mahkemesine başvuru yapılacak.
***
Mahkeme, başvuruyu 2 türlü inceleyebilir. 1- "Şekil" yönünden 2- "İçerik"e bakarak AK Partili hukukçular, mahkemenin Anayasa değişikliğini incelerken "şekil"le sınırlı kalacağını düşünüyor. Bir anlamda "teknik" bir inceleme. Gerekçeleri şu: "Değiştirilen Anayasa maddelerinde genel olarak özgürlüklere atıfta bulunulmuştur. Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerine aykırı bir ifade, kelime, cümle yoktur. Dolayısıyla içerik yönünden incelemeyi gerektirecek bir durum oluşmamıştır." Gerçekten de "başörtüsü" ya da "türban" diye bir ifade değiştirilen Anayasa metninde yer almıyor.
***
Buna karşılık muhalefet milletvekilleri, mahkemeye bazı delillerle gitmeye hazırlanıyor. DSP milletvekili, Devlet eski Bakanı Tayfun İçli, bu delilleri şöyle sıralıyor: "Yapılan Anayasa değişikliğinde, her ne kadar türban diye bir ifade yer almamışsa da, gerek komisyonlarda, gerekse Genel Kurul'da yapılan açıklamalar, bu değişiklikle üniversitelerde türbanın serbest bırakılacağını açıkça göstermiştir. Konuşma tutanakları delildir. Ayrıca AKP ile MHP arasındaki mutabakat metninde de yazılı olarak türbanın serbest bırakılacağı vurgulanmıştır. Dolayısıyla değişiklik Anayasa'nın değiştirilemez hükümlerine aykırıdır ve içerik yönünden incelenmeyi gerektirir..."
***
Önümüzdeki haftadan itibaren Anayasa Mahkemesi'nin kararı beklenecek. Yanıtı merak edilen en önemli soru şu: Mahkeme "içerik"e bakacak mı, bakmayacak mı? Eğer Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu "içerik" yönüyle inceleyeceğine ilişkin ön bilgi gelirse, bu bir anlamda "iptal" sinyali olacak. "Şekil" olarak inceleme yapılacağı belirtilirse, üniversitelerde türban serbestliğinin yolu açılacak...