Kardak Adası
Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde bu ay Kardak Adası'na Yunan deniz birliklerinin 17, uçaklarının ise 13 ihlalde bulunduğunu belirtti. Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konular üzerinde durmasının bir anlamı var. Türkiye ile Yunanistan arasında ilişkiler normal düzeyde sürüyor. Bu normallik kimseyi aldatmasın. Her an tansiyon yükselebilir, kriz ortamına girebiliriz. Türkiye ile Yunanistan arasında halledilmesi zor sorunlar var. Karasuları... Hava sahası... Fır hattı... Ege adalarının silanlandırılması... Kıbrıs... Bugün uluslararası ilişkiler, Türk-Yunan krizini göstermiyor. Yunanistan, silah alımına aynı hızla devam ediyor. Siyasetçilerin sözlerinde sertlik yok ama yarın ne olacağı bilinmez. "Su uyur, düşman uyumaz" atasözümüz var. Genelkurmay Başkanlığı, yaptığı açıklamalarla her şeyin güllük gülistanlık olmadığını gösteriyor, yarınlara yönelik işaretler veriyor. 25 Aralık 1995 günü Figen Akat isimli kuru yük gemisi Kardak Adası önünde karaya oturmuştu. Yunan Deniz Kuvvetleri hemen harekete geçti. Bölgenin Yunan karasuları olduğunu belirterek, yardım talebinde bulundu. Türk gemisinin kaptanı kabul etmedi. Devreye Türk Deniz Kuvvetleri girdi. Kardak Adası krizi patladı. Bir anda Türkiye ve Yunanistan Kardak Adası üzerinde hükümran olduklarını açıkladı.
İtalyanlar Genelkurmay Başkanlığı'nın tarihi dokümanları açıldı. Kardak Adası konusunda gelişmeler Türkiye'nin egemen olduğunu gösteriyordu ama resmi kayıt yoktu. Bordum'dan 3.8 kilometre uzakta bulunan Kardak Adası, Yunanistan'ın olamazdı. Türkiye ile İtalya arasında, Ege adaları üzerinde 11 Haziran 1932 yılında bir sözleşme imzalanmıştı. Burada Kardak ile ilgili net bilgi yoktu. Yorumdan, "Kardak Türk karasuları içinde" anlamı çıkıyordu. Yunanlılar, Kardak Adaları'ndan birine bayrak dikti. Türkiye, küçük Kardak'a bayrak dikti. Türkiye ve Yunanistan, Kardak'tan kriz sonrası çekildi. Kardak, Türk egemenliğinde. Buna rağmen Yunanlılar, Türk deniz araçlarına sıkıntı çıkartıyor, ihlalde bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı ihlali haber veriyor. Kardak bir gün kriz olarak karşımıza çıkabilir.
Havaihlali Yunan jetleri, Türk savaş uçaklarına, Ege'de 6 mil-10 mil tartışması nedeniyle sıkıntı veriyor. Dalaşmalar sürüyor. Allah korusun bir uçak düşerse kriz çıkacak. Yunanistan, şimdilerde pek ifade etmiyor ama karasularını 6 milden 12 mile çıkartma arzusunda. Aslında 6 mil olan karasularındaki hava sahasının da 10 mil olduğunu iddia ediyor. Oysa Türkiye, 6 mile göre harekatını belirliyor. Yunan jetlerinin ihlallerini Genelkurmay son derece ciddiye alıyor. Yunanlılar büyük silahlanma içinde. Kime karşı? Yarınlara hazırlıklı olmalıyız. Bugün gözler güney sınırındayken, yarın batı sınırında olabilir.