Ali Doğramacı YÖK Başkanı olmalıdır
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı konusu, üniversite camiasında ve siyasi çevrelerde son günlerin dikkatle takip edilen konusu. Derin bir konu. Erdoğan Teziç ayrılıyor. YÖK Başkanlığı'na kim gelecek? YÖK Başkanlığı'na Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı seçilmelidir. İktidar çevrelerinin Doğramacı üstünde eğilimi olduğu tahmin ediliyor.
NedenAliDoğramacı? Türkiye'nin ender yetiştirdiği bilim adamlarından İhsan Doğramacı'nın oğlu. Amerikan yüksek öğrenimini yakından bilen bir isim. Uluslararası düzeyde tanınıyor. Bilkent Üniversitesi, Türkiye'de kurulan ilk vakıf üniversitesidir. Bilkent, öğrenim düzeyi ve uluslararası etkinlikte isim yapmış bir yüksek öğrenim kurumudur. İhsan Doğramacı, Irak Türkmenleri'nden. Oğlu Ali Doğramacı, gelecek günlerde TürkiyeIrak ilişkilerinde de kilit isim olabilecek bir konumdadır. Babası İhsan Doğramacı da YÖK Başkanlığı yaptı. Kurduğu sistem üzerinde uzun süredir tartışmalar bulunuyor. Son yıllarda iktidar-YÖK ilişkileri sıkıntılı yürüyor. Ali Doğramacı YÖK Başkanı olursa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan ile yakın ilişki kurabilecek özelliklere sahip. Dönem, kavga değil uzlaşma ve diyalog dönemi. Türkiye'nin yüksek öğrenim sıkıntılarını çözmek için bu atama iyi olacaktır.
9üniversite... Türkiye'de 72 ilimizde üniversite kuruldu. Son 9 ilimizde de üniversite kurulmasına yönelik hazırlıklar tamamlandı. Kanun tasarısı yakında TBMM'ye gelecek. "Yalova, Ardahan, Hakkari, Bayburt, Gümüşhane, Şırnak, Iğdır, Tunceli, Bartın" üniversiteleri kurulacak. 81 ilimizde üniversite olacak. Üniversitelerin kurulduğu yerlerde sosyal ve ekonomik gelişmeler yaşanıyor. Buna en iyi örnek Eskişehir'dir. Eskişehir, resmen baştan yaratıldı. Diğer illerimizde de gelişmeye en büyük destek üniversiteden olacaktır. Türkiye'de bugün 2 milyona yakın öğrenci yüksek öğrenim görmekte. 85 devlet, 30 vakıf üniversitemiz var. Son olarak Özyeğin Üniversitesi kuruldu, henüz faaliyete geçmedi. Vakıf üniversiteleri arasında sadece 4'ünde öğrencilerin yüzde 40'ı okumakta. Bilkent, Başkent, Yeditepe ve İstanbul Bilgi üniversiteleri, vakıf üniversiteleri öğrencilerinin büyük bölümüne okuma imkanı veriyor. Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi Bilkent, 1984 yılında kuruldu. 1986-1987 yılında öğretime başladı. Bu okulu İhsan Doğramacı kurdu. İhsan Doğramacı Hoca, Hacettepe Üniversitesi'ni yoktan var etmişti. Yeni üniversiteler kurulurken, öğretim üyesi ve görevlisi sıkıntısı üzerinde de durmak gerekir. Devlet üniversitelerinde 30 bine yakın öğretim üyesi, 75 bin civarında öğretim görevlisi var. Vakıf üniversitelerinde ise 3 bin civarında öğretim üyesi, 8 bin civarında öğretim görevlisi bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde 4 bin dolardan 29 bin dolara kadar öğretim ücreti alınıyor. Türkiye'de çözülmesi gereken konulardan biri de dershaneler konusudur. Dershanelerle üniversiteler arasında bağlantılı çözüm üzerinde çalışmalar sürüyor. Bir başka yazıda bu çalışmalar hakkında bilgi vereceğim.