Tayyip Erdoğan'ın 125 günlük karnesi
İktidarlar; "ilk 100 günlük" hedefleri, programları, atakları ve performansları ile değerlendirilir. İktidarlar, "ilk 100 güne" fırtına gibi girer. "İlk 100 günde" bal peteği ortaya konulur, seçime kadar bu peteğin içi doldurulur. Tayyip Erdoğan Hükümeti'nin 125 günü doldu. 22 Temmuz 2007 seçimlerinden bugüne kadar, Başbakan Erdoğan fırtına gibi icraata geçmek isterken hep bir kriz ile uğraştı. 22 Temmuz seçimlerinden büyük bir başarı ile çıkmasına rağmen Erdoğan'ın bir süre öncesine kadar henüz icraata başlayamadığı gözlemi yapılıyordu. "İlk 100 günlük fırtına olmadı" deniliyordu. 22 Temmuz seçimlerinde, yüzde 47 gibi son derece başarılı bir güç milletten alındı. Bu gücü arkasına alan bir hükümet, istediği her şeyi yapabilir. Zaten karşısında fırtınaya göğüs gerecek kimse yok. Karşı çıkacak olanlar fırtına geçinceye kadar gerisine çekildi. Erdoğan, seçim gecesi yaptığı konuşmayla fırtına haberini vermişti. Ama 125 gün boyunca krizlerle uğraşmak zorunda kaldı. Nelerle karşılaştı Erdoğan... * Cumhurbaşkanlığı seçimi * PKK terörü * Tezkere * Hayali Ermeni tasarısı Bir iktidarın bırakın 125 günü, 1-2 yılda halletmek için çaba sarf edeceği krizlerle uğraşmak zorunda kalındı.
Karne... Cumhurbaşkanlığı seçimi kriz olmadan çözüldü. Abdullah Gül, başarılı yolda. Cumhurbaşkanı'nın asli görevi, Cumhuriyet'in temel kurumları arasında koordinasyonu sağlamak, milletin birliğini temsil etmektir. Temel kurumlar arasında uyum var. Çankaya-hükümet-ordu uyumu, devleti devlet yapan güçtür. PKK terörüne karşı önemli adımlar atılıyor. PKK'nın kökü kazınacak. Güneydoğu kalkınma ve rehabilitasyon programları ile bölücülerin alt yapısı temizlenecek. Tezkere TBMM'nin eseri. Bir güç... Bu güçle hükümet emin adımlar atma imkanı buluyor. İktidar-muhalefet ortaklığı var. Birlik ve beraberlik ortada. Tezkerenin gereği elbette yapılacak. Diplomatik ağırlıklı tempo görülüyor. Silahlara sıra gelmeden, soğukkanlı çabalar sürüyor. Hayali Ermeni tasarısı, Amerika yönetimi üzerindeki etkin temaslarla durduruldu.
İncirlik Üssü büyük koz. Amerika İncirlik'ten vazgeçmeyeceğini gösterdi. İcraat... İktidarın ilk 125 gününe bu krizler damgasını vurdu. Şimdi icraata sıra geliyor. İkinci 125 günlük döneme girildi. Yani Aralık-Ocak-Şubat ve Mart. İcraat dönemi hazırlıkları tamam. * Yeni Anayasa 15 Aralık'ta açıklanıyor, büyük tartışma başlıyor. * Alevi vatandaşlarımız ile ilgili dosya açılıyor. * AB İlerleme Raporu'na göre temaslar geliyor. Buna yönelik Türklük'le ilgili tek 301 değişikliği ve Kıbrıs konuları gündeme oturacak. * Belediyeleri destekleme (BELDES), köyleri destekleme (KÖYDES) yatırımları gelecek. Yeni Anayasa'nın gelecek yıl referanduma götürülmesi, icraat döneminin flaş olayı olacaktır. TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, Başbakan'ın A takımında yerini aldı. Arınç, TBMM'nin ayda 20 gün çalışmasını ve cuma günleri kapalı olmasını önerdi. İlginç teklif, ele alınmalı.