KKTC'nin 24. yılı ve Barış Harekatı
Türkiye, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra en büyük sınır dışı harekatını, 1974 yılında Kıbrıs'a yaptı. İsmi, "Barış Harekatı" idi. Gerçekten Doğu Akdeniz'e barış geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 15 Kasım 1983 günü ilan edildi. KKTC'nin 24. yılı kutlu olsun. KKTC ilan edildiğinde, Ankara'da siyasi tablo şöyleydi: Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Başbakan Bülent Ulusu, Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, Milli Savunma Bakanı Haluk Bayülken 6 Kasım 1983 günü, ihtilal sonrası ilk seçim yapıldı. ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Turgut Özal, seçimi kazandı. 7 Aralık 1983 günü, Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Turgut Özal'ı hükümeti kurmakla görevlendirdi. KKTC ilan edildi, Özal Başbakan oldu. 24 yılda köprülerin altından çok su aktı. Doğu Akdeniz'de barış var, Kıbrıs'ta 2 ayrı devlet, 2 bölge var. Savaş yok, kan yok. Barış Harekatı, barış sağladı. Türkiye karar verdi. Suriye, bebek katili Öcalan'ı ülkesinden attı. Türkiye, Irak'ın kuzeyinde PKK'yı bitirme kararı aldı. Gelecek yıllarda, bu kararın Irak'a barış getireceğini, Türkiye- Irak sınırında kan ve gözyaşının olmayacağını herkes görecek. PKK, Irak'ın kuzeyinde bitince, kan duracak. Kıbrıs'a barış geldi, Suriye'ye barış geldi. Irak'a da gelecek.
Rumlar'ın seçimi Kıbrıs'ın güneyinde Rum devleti var. Rumlar, gelecek yılın Şubat ayında devlet başkanlarını seçecek. 2008 Şubat ayından sonra, Kıbrıs, Türkiye'nin önemli maddesi haline gelecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise gelecek yılın Nisan ayında genel seçimler yapılacak. Avrupa Birliği son raporunda, "Türkiye, Kıbrıs'ta söz verdiği konuları yerine getirmedi" diyor. Peki biz soruyoruz: "Siz verdiğiniz sözleri yerine getirdiniz mi? Kıbrıs'a ambargo devam ediyor. Avrupa ülkelerinde PKK militanları cirit atıyor, büyük paralar kazanıyor. PKK, Amerika'nın düşmanı, peki ya Avrupa ülkelerinin düşmanı değil mi?"
Stratejik derinlik Küreselleşen dünyada, dinden de ırktan da öteye, menfaat ön plana çıkıyor. İstikrarlı bir dış politikayla, kalıcı iç ve dış siyasetle, Türkiye'nin yapabileceği çok iş var. Bunun için yeni stratejiler belirlemeliyiz. Maziden gelen derin kültürel birikimimiz ve üzerinde bulunduğumuz coğrafyadan dolayı son derece önemli konuma ait olduğumuzu bilmemiz gerekiyor. Balkanlar, Ortadoğu, Kafkaslar ile derin bağlarımız var. Ortadoğu'yla dini, Kafkaslar'la dini ve ırki, Balkanlar'la tarihi bağlarımız bulunuyor. Stratejik derinlik Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yanında Başdanışman olarak görev yapıyor. Stratejik derinlikte gördüğümüz fikir ve taktiklerin, Türk dış politikasında uygulanmaya konulduğunu görüyoruz. Afrika kıtasına ilgi, komşular ile yakın ilgi, Arnavutluk, Gürcistan ile ilişkiler, Türkiye'ye stratejik ağırlık kazandırıyor. Tarihsel kodlarımız Türk insanına "küresel aktör" olma sevdasını nakşediyor.