Senato mu geliyor?
Eskişehir yolu Söğütözü mevkiinde, Ankara Otobüs Terminali'nin arkasında yeni bir üniversite ses getirmeye başladı. Büyük siyaset ve devlet adamı Süleyman Demirel'in kardeşi Hacı Ali Demirel tarafından kurulan "Yükseliş Koleji" tesislerinin üzerinde bugün "TOBB Üniversitesi" yer alıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni üniversiteye adeta hayatını adadı ve adında teknoloji ibaresi bulunan TOBB Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi'ni yarattı. Ancak Orman eski Bakanı Osman Pepe'nin de bu üniversitenin gelişmesine katkıları unutulmamalı. Orman işletme tesisleri ve geniş arazisi TOBB Üniversitesi'ne verildi. Buraya yeni fakülteler, Sabah Gazetesi Ankara Bürosu'nun yanındaki araziye de öğrenci yurtları yapılacak.
Anayasa Yeni Anayasa taslağı Eylül ayında açıklandığı zaman, tansiyonu yüksek tartışmalar oldu. Tartışma zemini kayıyordu. Devreye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu girdi. 2 Kayserili dost, Anayasa tartışmasını düzgün bir zemine çekti. Hisarcıklıoğlu'nun Gül'ü Cumhurbaşkanlığı'nda ziyaret ettikten sonra TOBB başkanlığında 7 sivil kuruluşun yeni Anayasa taslağı hazırlayacağını açıklaması, bugün gelinen düzgün zeminin oluşmasını sağladı. Yoksa tartışmalar başka zeminlerde devam edecekti. 89 Aralık'ta TOBB Üniversitesi'nde 83 sivil toplum örgütü ve meslek kuruluşu temsilcisinin katıldığı Anayasa Kurultayı yapıldı. Önemli tartışmalar oldu, yeni fikirler çıktı.
Senato Anayasa Kurultayı'nda ele alınan 2 konu üzerinde durmak istiyorum. TBMM'nin 2 meclisten oluşması istendi. 12 Eylül 1980 askeri harekatına kadar, TBMM 2 meclisti. Biri Millet Meclisi, diğeri Cumhuriyet Senatosu. Cumhuriyet Senatosu 150 üyeden oluşuyor, sadece üniversite mezunları seçilebiliyor, başkanı Cumhurbaşkanı Vekili oluyor, Millet Meclisi'nden gelen kanunları geri gönderme ve yeniden değerlendirme teklifi yapabiliyordu. Adeta, siyasi sistemin "ağır ağabey" rolünü oynuyor ve "akil adamlar" olarak siyasi yorumlarda bulunuluyordu. Bugün yüksek siyasette gerçekten "akil adamlar" eksikliği görülüyor. 12 Eylül sonrası Senato kaldırıldı, sadece Millet Meclisi kaldı. O dönemde Millet Meclisi 300, Senato 150 üyeye; TBMM ise 450 üyeye sahipti.
Üyearttı Turgut Özal, "Türkiye milletvekilliği" getirmek istedi. 100 üyeden oluşacak Türkiye milletvekilliği sistemini, Anayasa Mahkemesi iptal etti. 100 Türkiye milletvekili kontenjanı, 450 üyelik Millet Meclisi'ne eklendi ve böylelikle TBMM üye sayısı 550'ye çıkartıldı. Yeni Anayasa ile "Türkiye milletvekilliği" yeniden geliyor. 100 üye Türkiye milletvekili, 450 üye milletvekili olacak. TOBB ve sivil toplum kuruluşlarının Anayasa teklifi kabul edilirse, Senato yeniden gündeme gelecek. Yüksek okul mezunu olacak senatörlerimiz, siyasette görev yapacak.
Baraj TOBB'daki tartışmada seçimlerde ülke barajının indirilmesi istendi. Baraj bugün yüzde 10 ve indirilmesi düşünülüyor. Yüzde 7 veya 5 üzerinde duruluyor. Seçim Kanunu değişikliği, Anayasa sonrasında tartışmaya girecek.