Meslek liseli mutsuz Milli Eğitim Bakanlığı'nın meslek lisesi mezunlarıyla iş dünyasını buluşturma amacıyla yürüttüğü emezun projesinin ilk anketinden ilginç sonuçlar çıktı...
Mesleki eğitimin katsayı engeli yüzünden nasıl göz göre göre yok edildiği konusunda sık sık yazılar yazdım. Bu konuda işadamlarının da "Ara elaman bulamıyoruz" feryatlarını duyuyuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı mesleki ve teknik eğitim mezunlarının iş dünyasında karşılaştığı sorunları takip edebilmek ve iş dünyasıyla mezunları buluşturabilmek maksadıyla başlattığı emezun projesinin ilk anketinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Bu sonuçları uzun süredir yazmak istiyordum ama fırsat olmamıştı. Bakanlığın; mezun olmuş öğrenciler üzerinde yapılan anket çalışmasına göre, mezun öğrencilerin yüzde 43'ü halen bir işte çalışıyor. Çalışan mezunların yüzde 20.80'inin sosyal güvencesi bulunmuyor. Mezunların yüzde 38.35'i asgari ücretin üzerinde, yüzde 29.01'i asgari ücret kadar, yüzde 18.84'ü asgari ücretin iki katı veya daha fazla, yüzde 13.80'i ise asgari ücretten daha az gelir elde ediyor. Bakanlığın internet sitesinde de bulunan araştırma sonuçlarına göre, mezun olan her 4 öğrenciden biri, okul ve programından memnuniyetsizlik yaşıyor. Mezun öğrencilerin yüzde 43.23'ü halen bir işte çalışırken, yüzde 53.13'ü ücretli bir işte çalışmıyor. İş bulup çalışan katılımcıların çalıştıkları ilk üç sektör; çocuk gelişimi ve sağlık hizmetleri alanı, elektrikelektronik teknolojisi alanı ve makine teknolojisi alanlarından oluşuyor.
ELEMANBULUNMUYOR E-mezun projesi çerçevesinde işverenlere yönelik de anket çalışması yapıldı. İşverenlerin nitelikli eleman temin etmede büyük zorluk çektiği görülüyor. İşverenler, yüzde 31.55 ile "oldukça", yüzde 29.28 ile "kısmen", yüzde 21.92 ile "çok", yüzde 10.03'ü ise "çok az" zorluk çektiklerini belirtiyor. Nitelikli eleman bulmakta zorluk çekilen meslekler arasında ilk sırada elektrik, ikinci sırada tevsiye, üçüncü sırada ise metal işleri yer alıyor. Son sıraları ise resim, bilgisayarlı muhasebe ve iç mekan tasarımı oluşturuyor.