Sağlıkta 'fark' kalkacak mı? Özel hastane ve üniversiteler halka açıldı. Bazılarının abartılı 'fark' ücreti alması, hükümeti harekete geçirdi Başbakan çözüm için talimat verdi, 'fark' kalkabilir...
Sağlıkta 15 Haziran'dan itibaren yeni bir dönem başladı. Ayrıntılarını sıkça yazdığımız bu dönemde, vatandaşın sağlık hizmetine ulaşması kolaylaştı. Üniversitelere ve özel hastanelere gidemeyenler için bu kapılar açıldı. Fakat bu uygulamalar sırasında sıkça tartışılan bir konu ortaya çıktı. Devletin ödediği katkı payının haricinde hastanelere 'fark' alma izni verildi. Her hastene kendisine göre bu farkı belirledi. Kimi hastaneler, yüklü paralar talep etmeye başladı.
Tepkiler çoğaldı 35 ila 150 YTL arasında değişen fark ücretlerinde ölçünün kaçması, vatandaşın tepkisine yol açtı. Geçtiğimiz ay bu tepkiler Başbakan Erdoğan'a kadar ulaştı. Erdoğan Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a konunun çözümü için talimat verince, çalışmalar başladı. Çalışma Bakanlığı hastaneleri takip etme kararı aldı. Sağlık Bakanlığı da fark ücretlerine bir tavan uygulama konusunu gündeme getirdi. Bu çalışmalar sürerken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ Meclis'te yaptığı konuşmada "Hedefimiz, vatandaşımızın gerek kamudan gerek üniversitelerden gerekse özel hastanelerden hizmet alırken cebinden bir fark vermesinin ortadan kaldırılmasıdır. Vatandaşımızın alım gücünü zorlamayacak şekilde özel sektörden hizmet alınması için gerekli düzenlemeyi yapacağız'' dedi. Bakan Akdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise kamudan özel sektöre astronomik ücretlerle doktor transfer edildiğini, bu paraların da 'fark' olarak vatandaştan alınmasına karşı olduğunu söyledi.
Ayrı düşünüyorlar Sağlık Bakanı Recep Akdağ fark ücreti alınmasına karşı olduğunu dile getirirken, Çalışma Bakanlığı'na bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan Genel Sağlık Sigortası Yasa Taslağı'nda farkların artırılmış olması da tartışmaları alevlendiriyor. Buna göre, daha önce devletin ödediği katkı payının 2 katı kadar fark alan hastaneler 3 katı alabilecek. Ayrıca sözleşmesi olmayan hastanelere 'acil' dışında ödeme yapılmayacak. Çalışma ve Sosyal Günevlik Bakanı Faruk Çelik, tasarıyı geniş kitlelerin tartışmasını ve bu şekilde katkı yapılmasını önemsediklerini de dile getiriyor. Tasarı şu anda tartışılıyor ve henüz Meclis'e gitmedi. Sanırız bu tartışmalar tasarıdaki özellikle 'fark' gibi tepki çeken ve bizzat Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesine yol açan konularda değişiklik getirecek.