Hapisteki engellinin 'özürlü maaşı' kesilmez
Değerli okurlarım, bu köşeden 2 haftadır gelen sorulara yanıt verip yetkilileri harekete geçiriyorum. Ancak görüyorum ki engellinin mevzuatlardaki sıkıntıları bitecek gibi değil. İşte bugün de yoğunluk arasında sorularını yanıtlayamadığım okurlarımınızın sorunlarını dile getire ceğim. İşte şikâyetlerden birkaçı:
USULSÜZLÜKDURUMUNDA... * "Özürlümaaşlarıhangidurumlardakesilir?Benuyuşturucudanhükümgiydim.Acaba3aylıközürlümaaşımkesilirmi?Yazılarınızlabizlererehberolmanızdanötürüsizeçokteşekkürederim.Helebenimgibicezaevindeyatanbirigibi,böyleyazılarıokuyuncaacılarımızazdaolsaazalıyor."MuratYavuz-SİNCANCezaevi Sevgili okurum, önce "Geçmiş olsun" diyorum. Sizin gibi kader mahkumlarının acılarını az da olsa dindirebilmişsem ne mutlu bana. Sorunuza gelince, mahkum olmanızdan dolayı mevcut yasalara göre özürlü maaşınız kesilmez. Kesinti ancak usulsüzlük yaparak sağlamken sahte özürlü raporu alarak maaş bağlatılması durumunda olur.
ÜCRETLERDENİŞVERENSORUMLU * "Geçicibirişteçalışıyorum.Rahatsızlığımdolayısıylahastaneyegittim.SSKprimlerimödenmediğiiçintedaviolamadanevimedöndüm.Azparaaldığımamıyanayım,sakatlığımınağırlaşmasınamı?Banabiryolgösterirmisiniz?"KazımYener-MALATYA Para hırsı maalesef sakat ve sağlam ayırmıyor. Ama yasalar haklıyı haksızı ayırıyor. 4857 sayılı İş Yasası'nın 7. maddesinin 3. fıkrasında; "Ge çici iş ilişkisi kurulan işveren, işçinin kendisine çalıştığı sürede ödenmeyen ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden işveren ile birlikte sorumludur" ibaresi yer alıyor. Açıklamaya göre, işçiyi gözetme borcundan her 2 işverenin de birlikte sorumlu olduğu anlaşılıyor. Haklarınızı alabilmeniz için iş mahkemesine dava açın.