Bağ bozdum pekmez yaptım
İşi de dili de öğrendim. Biraz "öğretmen üslubunda" olacak ama, başka türlü ukalalık edemem, bağışlayın. Efenim, olgunlaşıp zamanı geçmeden değerlendirilmek üzere üzümlerin bağlarından toplanmasına bağbozumu deniliyor. Bağ bozumunu ben de Mazıdağ'da izledim, bayıldım.
SÜZDÜRMECEBAŞLIYOR Üzümler; satmak için, yenilmek üzere ve pekmezlik olarak ayrı ayrı toplanıyor. Makaslarla ya da bağ bıçaklarıyla kesiyorlar salkımları. Küçük salkımlara Arapça'dan gelen "neferge" adı veriyor, onları irileşsin diye bekletiyorlar. Toplanan üzümler büyük sepetlere alınıyor. Mümkün olduğunca bol suyla yıkanıp ilaç ve tozlarından arındırılıyor ve süzülmeye bırakılıyor.
ÇUVALLAREZİLİYOR Ondan sonrası ise görülmelere değer. Süzülen üzümler doğrudan temiz naylon çuvallara dolduruluyor, ezilerek suyunun (şırasının) alınması için tahtadan veya betondan yapılmış yüksekçe bir yere konulan şırahanelere dolduruluyor. Çoluk çocuk, ana baba, kız kızan hepsi pekmez yapımı için seferber hallerde. Hangi bağa, bahçeye girsem. Oradan da hangi pekmezliğe gitsem gördüğüm manzara bu. Daha başka şeyleri de az öteye yazıyorum.