Çocuksun ölüyorsun adın SSPE'li
Sağlık Bakanlığı verilerine göre de Türkiye'de 7 bin çocuk, bu ölümcül hastalığın pençesinde kıvranıyor. Bu ölümcül hastalığa sebep olan da kızamık virüsü. Önce vücuda yerleşen virüs, sinsice ilerleyerek beyne ulaşıyor. Santral sinir sistemini tahrip ederek, hastayı bitkisel hayata sokuyor.
HERGÜNDAHAFAZLA Genellikle 7 ila 10 yaşları arasında ortaya çıkıyor bu musibet hastalık. Daha çok 2 yaşından önce kızamık geçiren çocuklarda görülüyor. Rastlanma oranı 100 binde bir. Ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu oranın 20 binde bire kadar indiği ileri sürülüyor. Hiç aşılanmayanda risk 20-30 kat yükseliyor. Her geçen gün hasta sayısı artıyor.
NEREDENBAŞIMIZAGELDİBUBELA? SSPE'nin kesin bir tedavisi yok şimdilik. Standart bir tedavi metodu da yok. İlaçlar ilerlemeyi yavaşlatabiliyor o kadar. Kızamık aşısının uzun bir dönem 9'uncu ayda ve tek doz uygulanması, Türkiye'de SSPE'nin yaygınlaşmasının en önemli sebepleri arasında gösteriliyor. 1988-1998 yılları arasında çocuklara 9'uncu ayda tek doz kızamık aşısı yapıldı. 1998'den sonra ilkokul birinci sınıfta ikinci doz uygulaması başlatıldı. Ancak aşılama oranı, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yüzde 30'larda kaldı. "BayatAşı" iddiasını ortaya atanlar da var.