Hormonal değişiklikler sonucu bazı hamilelerde rahatsızlıklar yaşanabilir. Bu tamamen normal olmakla birlikte, bazı belirtiler ciddiye alınmalıdır.
Sabah bulantıları; Her gebede görülmez, genellikle 12. haftadan sonra giderek azalır. Sık sık, az az ve kuru gıdalar ile beslenmek bulantıları önleyebilir.
Sık idrara çıkma; Gebelikte artan kan hacmine bağlı olarak böbrekler fazla çalışır ve tuvalete çıkma sıklığı artar. Rahmin idrar torbasına baskısı da bu şikayete sebep olabilir. Sık idrarın yanında sızlama da olursa doktorunuza başvurun.
Kabızlık; Gebelik hormonu olan progesteron, bağırsak kaslarını gevşeterek bağırsakların çalışmasını yavaşlatır. 9 ay boyunca bu sıkıntı sürebilmektedir. Bol su içmek, lif açısından zengin gıdalar almak, demir ilaçlarını bol sıvı ile almak gerekir.
El-ayaklarda şişme; Gebeliğin son döneminde ayak bileklerinde ve tarak kemikleri üzerindeki şişlikler normaldir. Bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmelidir.
Hemoroid; Özellikle gebeliğin son aylarında, büyümüş rahmin baskısı sonucu oluşur. Kabız olmamaya çalışmalıdır.
Mide yanması; Mide girişindeki kapak hormon değişiklikleri yüzünden gevşer, mide asiti yemek borusundan geri kaçabilir. Göğsün ortasında yanma hissedilir. Yağlı, baharatlı yemeklerden kaçınılmalıdır.
Mantar; Vücut direncinin düşmesi vajinal enfeksiyonlara yatkınlık yaratır. Peynir kesiği kıvamında, beyaz akıntı olabilir. Vajinal bölge ph değeriyle uyumlu şampuanlarla yıkanmalı.
Kramp; Kalsiyum-magnezyum eksikliğine bağlı kramplar görülebilir. Kalsiyum veya magnezyum desteği gerekir.
Varis; Uzun süre ayakta durma ve bacak bacak üstüne atma sorunu ağırlaştırır. Bacaklar yükseğe kaldırılmalı, ayak altına yastık konulmalı.