DSP küllerinden doğacak mı? DSP7.OlağanKurultayı yarın. BülentEcevit'siz ilk kurultay... DSP kurulduğunda da BülentEcevit yoktu. Siyasi yasaklıydı. Onun yerine RahşanEcevit partinin KurucuGenelBaşkan'ı oldu. 23Kasım1985 tarihindeki 1.KurucularKurulu toplantısında, DSP'nin felsefesini şöyle özetledi: "DSPözgürlükiçin,eşitlikiçin,adaletiçin,sömürüsüzbirdüzen,süngüsüzbirbarışvesüreklidemokrasiiçinkurulmuştur.Bupartikişilerindeğil,halkınpartisidir.Önceliği,belirlikişilerinhaklarınadeğil,halkınhaklarınavermelidir.DSP'ninsürükleyicigücühalkolacaktır,halkolmalıdır."
Şimdi merak edilen şudur: Bugün 22 yaşına ulaşan DSP, artık kendi ayakları üzerinde durarak "küllerindendoğma" becerisini gösterebilecek midir? Bu soruyu kurultaya tek aday olarak giden DSP'nin genç lideri ZekiSezer'e yönelttik. Sezer, tıpkı kendisini yetiştiren Ecevit gibi kararlı ve uzun soluklu mücadeleye hazır görünüyor: "Budönemsağduyuluvekararlıbirmuhalefetyapacağız.Doğruyadoğrudiyen,amayanlışınkarşısındasıkıbirşekildeduranmuhalefet.Çözümönerilerigetireceğiz.Hazırlayacağımızprojelerletoplumdaulaşılmadıkkesimbırakmayacağız.Veyenideniktidarageleceğiz." Sezer, vatandaşın DSP'yi dinlendirdiğini ama kül etmediğini belirterek, "EğeröyleolsasondönemdeDSPbukadargündemde,öndeolmazdı.DSPoyvermeyenleringözündebileTürkiye'ningüvencesidir" diyor.
***
DSP, kısa siyasi ömründe iktidarı da gördü, barajın altını da. Ecevit'in hastalığı döneminde yüzde 22'den yüzde 1.5 gibi ağır bir kayba uğrayan DSP, yine Ecevit'in ölümünün üzerinden 1 yıl geçmeden 13 milletvekili ile tekrar Meclis'e girme fırsatını yakaladı. Bu sayıyı yabana atmamak gerekiyor. Çünkü Ecevit, yasaklı dönemin ardından 1987'deki seçimde Meclis'e girememiş, ama bir sonraki seçimde 7, daha sonraki seçimlerde 76 ve 136 milletvekili çıkartarak 3 dönem sonra sabır ve azimle iktidarı yakalamıştı... DSP'nin şansı; şu anda parti yönetiminde ve Meclis'te bulunan herkesin Ecevit'in yanında yetişmiş olmasıdır...