Yükler nasıl iner?
İş dünyasının problemlerine samimi olarak kafa yoranlardan Prof.Dr. ŞükrüKızılot, sık sık istihdam üzerindeki yüklerin nasıl indirilebileceğ ine ilişkin önerilerde bulunuyor. Bunun için yerimizi konusunda uzman dostumuza bırakalım. Şöyle anlatıyor hoca:
***
Türkiye, istihdamüzerindekiyüklerinoranı bakımından bir dünyarekoruna sahip. İşçi ve işveren payı olarak, brüt asgari ücretin yüzde42'si, net asgari ücretin de yüzde70'i oranında yük var. Ücretin tutarı arttıkça, bu yük daha da yukarı tırmanıyor ve asgari ücretin yüzde 85'ini bulabiliyor. Kıdem tazminatı ile birlikte bu yük 10puan daha artıyor. Ülkemizde genellikle netücret üzerinden anlaşma yapıldığı için yükün tamamını işverenler üstleniyor.
***
Neler yapılabilir: 2006 başından itibaren, ücretlilerin dışında tüm Velir Vergisi mükelleflerinin vergioranıyüzde5 indirildi. Sadece ücretlilerinki indirilmedi. Ücretlilerde de böyle bir indirime gidilebilir. Binde 6'lık Damga Vergisi de bütünüyle kaldırılabilir. Hükümetin programında olduğu üzere, 2008 yılı için primoranları da 5puan aşağı çekilebilir. Özürlü, eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğu da yeniden gözden geçirilerek, bu gibi çalışanların prim yükü işverenden alınıp, Hazine'ye yüklenebilir. Kayıtdışı istihdamı ve işsizliği önlemek için bunların yapılmasında yarar var. Kayıtdışı istihdamın azaltılması önemli ama vergi ve prim yüklerini indirirken, çalışanların haklarını da gözetmek gerekiyor.