Pişman olunacak zaman
Vergi Usul Kanunu'nun 371'inci maddesinde 'pişmanlık ve ıslah' düzenlenmiştir. Amaç pişman olana ceza kesmemek, affetmektir. Hükme göre, vergisini düşük ödediğini dilekçe ile bildirerek düzeltenlere ceza kesilmez. Konuyu bir anı ile anlatayım. Denetim elemanları bazen denetleyecekleri mükelleften defter ve belgeleri ibraz etmesini telefonla ister (Bazı mükellefler buna tepki gösterip, bunun yazılı yapılmasını isteyebilirlerse de o durumda denetim elemanının bütün hoşgörüsünü baştan kaybederler.) Bir şirketin incelemesine başlayacağımız zaman telefonla şirket yetkilisi ile görüştük ve belli bir yılın hesaplarını inceleyeceğimizi belirterek defter ve belgelerini daireye getirip getiremeyeceklerini sorduk. Ertesi gün getireceklerini söylediler.
Başvuruönceyapılmalı Ertesi gün defter ve belgelerini getirdiler. Biz de incelemeye başladık. İnceleme sonuçlanmak üzereyken vergi dairesinden mükellefin bütün dosyasını istedik. Baktık ki dosyada pişmanlık dilekçesi ekinde verilmiş, o döneme ait beyanname var. Şirketin defterlerini bize getirdikleri gün vergi dairesine pişmanlıkla beyanname vererek beyanlarını yükseltmişler. Pişmanlık beyannamesini bizim yanımızdan çıktıktan sonra mı verdiklerini sorduğumuzda bizim yanımıza gelirken verdiklerini söylediler. Akıllarına göre cezadan kurtulacaklardı. Pişmanlıktan yararlanarak cezadan kurtulmak için pişmanlık beyanının yapıldığı tarihten önce mükellef hakkında ihbar yapılmamış, herhangi bir vergi incelemesine başlanmamış olması gerekir. İncelemeye başlandığı gün başvuru yapılmış olsa dahi hükümden yararlanılamaz, dilekçenin incelemeye başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması gerekir. Yasa fazla açıkgöz davranarak cezadan kurtulmayı önlüyor.
15gündeödenmesigerekir Ödeme süresi geçmiş olan vergiler pişmanlıkla bildirilmiş ise ceza kesilmemesi için bu vergilerin 15 gün içinde faiziyle birlikte ödenmesi gerekir. Ödenen bu faize 'pişmanlık zammı' denir ve kamu alacaklarına uygulanan gecikme zammı oranına göre hesaplanır. Pişmanlıkla beyanda beyannamenin dilekçe ekinde verilmesinde yarar vardır. Çünkü dilekçe verilmezse vergi daireleri bu hükümden yararlanılamayacağı gerekçesiyle ceza kesiyor. Bu tür davalarda kararlar mükellef lehine çıkmakta ise de basit bir dilekçe yazmayı ihmal edip senelerce yargılama sürecini yaşayıp, uğraşmanın anlamı yok.