Kuraklığın faydası var! İstanbul'da birçok baraj kuruyor, sular çekiliyor... Ortaya çölleşmiş topraklar ve çöp yığınları çıkıyor. Prof. Körpınar, 'Fırsatı değerlendirip barajları temizleyelim' diyor
Küresel ısınma dolayısıyla kurak geçen kış mevsimi, İstanbul'u olumsuz etkiledi. Yeterli yağış olmayınca, içme suyu kaynaklarımız olan barajlar birer birer kuruyor. Ortaya korkunç manzaralar çıkıyor. İSKİ yetkilileri İstanbul'u susuz bırakmamak için çabalarken, barajların kuruması vatandaşı endişelendiriyor. İstanbul'da suları çekilen baraj göllerinin altından, çölleşmiş topraklar ve adeta çöp yığınları çıkmaya başladı. Hatta Ömerli Barajı'nda tarihi Osmanlı mezarlarının görüldüğü gaze telere yansıdı. Bu göller uygun yağışlarla eski hallerini alabilecek. Fakat suların çekilmesi bizim için önemli bir fırsat. Çünkü bu sayede barajlardaki pislikleri temizleyebilir, bu toprakların bakımını yapabiliriz. Bu teklifi, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar yapı yor. Prof. Körpınar, gönderdiği mektubunda projesini şöyle anlatıyor: "Her barajın ve gölün bir ömrü vardır. Yani normalde 100 yıl olarak verilen barajların ömrü, çevrelerindeki erozyonun önlenememesi yüzünden 60 yıla kadar düşmektedir. Bir barajın, gölun ve göletin ömrünü artırmak, ancak baraji dolduran bu dolgu malzemesini baraj alanından çıkartmakla mümkün olur. Bu da barajdaki suyun boşaltılmasını gerektirir. Halbuki şu sıralarda arzu etmediğimiz halde devam eden ve yaz sonuna kadar da süreceği beklenen kuraklık yüzünden, tüm göl ve barajlarımız boşalmış durumda. Bu firsattan kesinlikle yararlanmalıyız. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yerel yönetimler, DSİ ve çevre ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların bir an önce işe koyulmaları gerekmektedir. Yaşadığımız su sıkıntısından ve kuraklıktan yararlanarak, barajlarımızın ömrünü uzatabiliriz. Yeter ki şu sıralarda barajlar, göl ve göletler içinde biriken toprak ve diğer dolum malzemelerini temizleyelim... Üstelik gerçekleştirilecek bu işlem sonunda hem çevresel ve hem de toplumsal birçok avantajımız olacaktır. Örneğin: Nehir ve derelerin getirdigi verimli toprakları içeren bu dolgu malzemesi, pek çok çiftçiye de satılabilir. Çünkü bu dolgu malzemesi her türlü tarım için çok besleyici bir toprak olarak değer lendirilmektedir.
BÜYÜKKAZANÇ Dere ve ırmakların getirdiği çöp ve organik olmayan atıklardan temizlenmiş baraj, göl ve göletlerde balıkçılık ve su ürünleri üretimi çok daha verimli olacaktır. Eski durumlarına göre temizlenmiş ve dolgusu boşaltılmış baraj ve göllerin birikim hacmi de artmış olacaktır. Böylece buralarda artık çok daha fazla su biriktirmek mümkün hale gelecektir. Yani bu fazla suların birikimi için yeni bir baraj yapmaya kalksanız çok daha fazla maliyet gideriniz olacaktır. Ancak ne yazık ki kuraklık nedeniyle boşalan göl ve barajların içinde birçok hayvan otlamakta ve dışkılanmaktadır. Ayrıca çevre bilinci olmayan fırsatçı kişiler buraları tarıma açmaya çalışmaktadır. Evlerimizdeki su depolarına gösterdiğimiz özeni ve temizliği, göl, gölet ve barajlarımıza da gösterelim."