Ormanlar niye yanıyor Her yaz ormanlarımız yanıyor, yakılıyor... Türkiye adeta akciğerlerini kaybediyor Peki bu yangınların hepsi tesadüf mü? Yoksa arkasında başka hesaplar mı var?
Topraklarımızın yüzde 25'i ormanlık alan. Ancak yıllardır sabotajlar ve yangınlar sonucu ormanlar tahrip oluyor. Her yaz mevsiminde ormanlarımız yanıyor, yakılıyor, yıllarca emek verip büyüttüğümüz ağaçlarımız yok ediliyor. Türkiye adeta akciğerlerini kaybediyor. Bu yılda orman yangınları gündemimizden düşmüyor. Özellikle turizm bölgelerimizdeki yeşil cennetler bir bir yok oluyor. Orman yangınlarıyla ilgili yetkili makamlar ve bakanlık 'sabotaj' ihtimalini de dillendiriyor. Yerel yöneticiler de her şiddetli rüzgarda yangın çıkmasının tesadüf olamayacağını belirtiyor. Bu tartışmalar sürerken Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş'tan bir mektup aldım. Ortaş orman yangınıyla ilgili tartışmaları değerlendirmiş ve akla takılabilecek soruları sıralamış. Bu ilginç tespitler özetle şöyle:
YANGINLARHEPKIYILARDA! "Ülkemizdeki en büyük orman yangınları genelde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşanıyor. Yanan alan genişliğine göre, Muğla, Antalya, Çanakkale ve İzmir en tehlikeli bölgeler. Akdeniz havzası Ege'ye göre daha az yangına maruz kalıyor. Fakat burada akla takılan bazı sorular var. Ülkemizde orman yangınları nerelerde daha çok çıkıyor? Orman yangınından sonra yeniden ağaçlandırma yapılıyor mu? Yanan alanlara arsa ve tarla açmak için talip olan var mı? Varsa talip olanlardan kaçı soruşturuldu? Asıl dikkat çekici olan ise yangınların çıktığı yerler genelde deniz kıyıları ve turizme uygun nitelikteki alanlar. Sabotaj ihtimali her zaman vardır. Ancak geçmişle kıyaslandığında insan kaynaklı yangınların arttığı görülmektedir. Genelde insanın bilinçli çıkardığı yangınlardan sonra açılan alanlar 2B yasasına konu edildiği gibi orman niteliğini kaybettiği için imara açılması istenmektedir. Bugüne kadar yapılan ve yapılmaya çalışılan bu tür uygulamalar ile çok fazla miktarda yerleşim yeri ve tarlanın açıldığı biliniyor. Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı fidanlıklarda yılda milyonlarca değişik türde bitki yetiştirilmekte ve ağaçlandırma alanlarına aktarılmaktadır. Yakılan alanlara da mutlaka ağaç dikimi yapılmalıdır. Fidan dikiminde kök mantarı (mikoriza) aşılamasının yapılması gerekiyor. Aksi taktirde bitkiler gelişmemektedir."
2milyonhektarağaçyokoldu Türkiye'de orman yangını istatistikleri Orman Kanunu'nun kabul edildiği 1937 yılında başlıyor. Günümüze kadar yaklaşık 80 bin orman yangınında 2 milyon hektara yakın orman alanı yandı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin verdiği rakamlara göre son 20 yılda her yıl ortalama 11 bin 773 hektar alan kül oluyor. Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 6'sı doğal sebepler olurken, yüzde 94'ü insan kaynaklı oluyor. Bu arada, her üç yangından birinin nedeni de tam olarak bilinemiyor ya da ortaya çıkartılamıyor.