Yüzde 10 KDV indirimi tüketiciye yansımıyor Hükümet birçok gıda maddesinde uygulanan KDV'yi yüzde 10 indirdi. Bu indirim tüketicinin hanesine yazılması gerekirken birçok yerde değişiklik yok
Uzun süredir tartışılan gıdadaki KDV oranlarının yüksekliği sonunda tüketicinin istediği gibi düzeltildi. Yani, birçok gıda maddesinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV, 8'e düşürüldü. Hükümet'in yaptığı bu yüzde 10'luk indirimin aslında direkt olarak tüketiciye yansıması gerekiyordu. Yani gıdanın yüzde 10 ucuzlaması bekleniyordu. Ama nedense bu indirim bir türlü cebimize yansımıyor. İndirilen yüzde 10'luk oran son satıcı ile tüketici arasında bir yerde kayboluyor ve fiyatlar değişmiyor.
KEYFİUYGULAMA Dondurmadan, sosise, bisküviden peynire kadar yaklaşık 8 bin ayrı üründe yapılması gereken indirimler bir türlü etiketlere yansımıyor. Bazı büyük marketler de göstermelik de olsa yapılan indirimler tüm ürünlerde uygulanmıyor. Yansıtılan ürünlerde ise bu indirim yüzde 10 değil, yüzde 5 ile yüzde 7 arasında değişiyor. Örneğin indirimden önce 1,50 YTL'ye aldığımız bir meyve suyu, bugün 1,35 YTL'den satılması gerekirken, ya fiyatı hiç değişmiyor, ya da 1,40 YTL'den satılıyor. Yine indirimden önce 2 YTL'den satılan bir bisküvinin yeni fiyatının 1,82 YTL olması gerekirken, 1,95 YTL yazılıp indirim yapılmış oluyor. Aradaki farklar ise vatandaşın değil, son satıcının cebine giriyor. Özellikle küçük bakkal ve mahalle marketi gibi yerlerde bu indirimler hiç yapılmıyor. Hatta bazı ürünlerde fiyat artışları bile gerçekleştiriliyor. Faturalara yazılan yüzde 10'luk indirim, fiyatlara yansımıyor. Olan yine tüketicinin bütçesine oluyor.
Vatandaş denetim istiyor Vatandaşlar KDV indiriminin tüketici yerine satıcının cebine gitmesinden rahatsız. Satıcıların daha çok kar ettiğini söyleyen vatandaşlar, "Bu kararı hızla alan hükümet, denetlemeyi de aynı hız ve kararlılıkla yapmalıdır. Vatandaşı fırsatçıların elinden kurtarmalıdır" diye konuşuyor.