Şaka değil ceza Yeni Türk Ceza yasası ile birlikte Amerikanvari cezalar hukuk literatürümüze girdi. Mahkemelerden ilginç cezalar çıkıyor...
Eskiden bu tür cezaları hep ABD kaynaklı haberlerde okurduk. Ama yaklaşık iki yıldır şaka gibi cezalar bizim mahkemelerimiz tarafından da verilmeye başlandı. Yeni Türk Ceza Yasası ile birlikte hakimin o an tercih ettiği bir ceza verilerek suçlu topluma kazandırılıyor. İşlediği kabahatin yanlış olduğunu anlarken bir yandan da faydalı bir iş yapmış oluyor. Zaman zaman gazetelerde okuduğunuz bu cezalardan bazılarını sizler için derledim. Bakalım hakimlerimiz daha başka hangi cezaları uygun görecekler.
İşteomadde 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren TCK'nın 50. maddesi hakimlere bu tür cezaları verme yetkisi tanıyor: Madde50 - (1) Kısa süreli hapis cezası, suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna, duyduğu pişmanlığa ve suçun işlenmesindeki özelliklere göre; c) En az 2 yıl bir meslek veya sanat edinmeyi sağlamak amacıyla, bir eğitim kurumuna devam etmeye, d) Mahkum olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklanmaya, e) Hak ve yetkilerin kötüye kullanılmak suretiyle veya gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranılarak suç işlenmiş olması durumunda; cezanın yarısından bir katına kadar, ilgili ehliyet belgelerinin geri alınmasına, belli bir mesleği yapmaktan yasaklanmaya, f) Mahkum olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmaya, çevrilebilir.
Köre okuma yazma cezası Eskişehir'de 74 yaşındaki kooperatif yöneticisi 26 gün hapis cezası aldı. Hakim sabıkasızlığı ve yaşı nedeniyle cezayı 26 gün kitap okuma cezasına dönüştürdü. Fakat sanığın hem kör hem de okuma yazma bilmemesi unutuldu. Sanığın ailesi 'Bu yaştan sonra kör alfabesi mi öğretelim' diye isyan etti.
PTT binasını boyayacak İzinsiz dişi hint keneviri yetiştirdiği iddiasıyla Sakarya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan S.Ç. 10 ay hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı '15 ay süreyle kamuya yararlı bir işte çalıştırılması' şeklinde değiştirdi. Buna göre boyacılık yapan şahıs, oturduğu beldedeki PTT binasını boyayacak ve 100 metrelik alanı da temizleyecek.
Maça gitmeme cezası Trafik güvenliğini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle Kayseri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Ü.D 30 gün hapis cezasıyla cezalandırıldıktan sonra, kısa süreli hürriyeti bağlayıcı cezası, TCK'nın 50/1-d maddesine göre "2 ay süre ile Kayserispor maçlarına gitmekten yasaklanması" tedbirine çevrildi. Polis stad girişinde tedbir aldı.
İmamlara gazino yasağı Gaziantep 5'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, kooperatife ait belge ve defterleri teslim etmediği gerekçesiyle haklarında dava açılan üç imama 3 ay hapis cezası verdi. Sanıkların hapis cvezaları daha sonra suçun işleniş biçimi dikkate alınarak, 25 gün boyunca bar ile pavyonlara gitmeme cezasına çevrildi. İmamlar kararı kamera şakası sandı.
Kaçak elektriğe makyaj Edirne'de kaçak elektrik kullanmaktan yargılanan iki ev kadını, 3'er ay güzellik salonu ve düğünlere gitmeme cezası aldı. Polisler kuaför ve düğün salonlarında kimlik sorgulaması yaparak cezayı takip etti.
Ahıra gitmek yok! Kayseri 4. Asliye Ceza Mahkemesi hırsızlıktan yargılanan E.S'ye, 1 yıl 'Ahıra girmeme' cezası verirken, M.Ç'ye'20.00-08.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağına" hükmetti.
Fidan diksin Sakarya'da ormanda kaçak ağaç kestiği iddiasıyla 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanan R, A.'ya mahkeme 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti daha sonra hapis cezasını 6 ay süreyle ormanda fidan dikme olarak değiştirdi.