Ara eleman kalmadı Meslek lisesi kotalarını eleştiren ÇETKODER Başkanı Göktaş, bu nedenle piyasada kalifiye eleman bulunmadığını, şirketlerin sıkıntı çektiğini söyledi
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, son yıllarda en çok tartışılan konu olan meslek liseleri ile ilgili çalışmalarını bana da gönderdi. Biliyorsunuz zaman zaman bu konuda yazılar yazıyorum.
'KOBİ'LERZORDURUMDA' Meslek liselerine olan ilginin azalmasının, piyasada "ara eleman" dediğimiz teknisyenlerin sayısını azalttığını ve bu konuda sıkıntı çekildiğini sık sık aktarıyorum. Mustafa Göktaş da bu konuya değinerek "İşadamına, sanayiciye, ticaret erbabına, KOBİ'lere kalifiye eleman yetiştiren meslek liselerine olan rağbet düştükçe, iş piyasasında büyük sıkıntı yaşandığı gibi, öte taraftan da alt yapısı olmayan, sokaklarda okumuş işsiz gençlik ordusu oluşmakta. Esasında bu konuda kamuoyunda yapılan tartışma ve yanlış politikalar yüzünden, iş çevresi için hayati önem arzeden meslek ve teknik liseleri kapanma noktasına gelmiştir. Oysa, gelişmekte olan ülkemizin bu eğitime çok büyük ihtiyacı var dır. Dikkat ederseniz, büyük holdingler bile gazetelere devasa ilanlar verip bu mesleki ve teknik öğrenimin geliştirilmesini istemektedir" diyor.
'TEKNİSYENYETİŞMİYOR' Türkiye'deki büyük holdinglerin bile bu konuda sıkıntılarını dile getirdiğini anlatan Göktaş, şöyle devam ediyor: Meslek liseleri teknik eleman yetiştirmektedir. Bu liseler; usta, kalfa, çırak, operatör, torna tesviyeci, kaynakçı, tamirci, kaportacı, elektrikçi, elektronik tamircisi, her alanda teknisyenler ile mühendis, mimar gibi arkadaşların yardımcılarını yetiştiren ve piyasadaki alt yapıyı hazırlayan okullardır. Meslek liselerindeki ÖSS'ye girişte farklı katsayı uygulaması burada okuyan gençleri mağdur ettiği için, çocuklarımız bu okulları tercih etmiyor. Dolayısıyla çocuklar bir sürü uğraş ve emekten sonra kazandıkları üniversiteleri bitirdikten sonra da yetersiz iş sahası yüzünden boş geziyor, işsiz kalıyor.