Mafyayı bitirdi, trilyonları devlet kasasına koydu İstanbul sokakları 1.5 yıl öncesine kadar otopark mafyasına teslimdi. İSPARK değnekçileri temizledi, sonra da ayda 5 milyon YTL'yi devlete kazandırdı
Bundan yaklaşık 1.5 yıl kadar önce, İstanbul'da arabanızı hangi sokağa park etseniz hemen yanınıza biri yanaşıp para isterdi. Eğer istediği parayı verirseniz kurtulurdunuz. Yok vermezseniz, döndüğünüzde ya arabanızın lastikleri patlatılmış olurdu ya da kaportası çizilirdi. 'Değnekçi' adı verilen bu insanlar o kadar çoğalmışlardı ki, aracınızı evinizin önüne park ettiğinizde bile para vermek durumuna gelmiştiniz. Çeteleşen bu kişilerle polisiye tedbirlerle baş etmek, tek başına mümkün olmadı. Hatta sayıları giderek arttı. Otopark terörünün önüne geçmek için alternatif oluşturmak gerekiyordu. Bu noktada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi devreye girdi ve İSPARK'ı (İstanbul Otopark İşletmeleri A.Ş.) kurdu. İSPARK öncelikle değnekçilerin bulunduğu sokaklarda faaliyetlerini artırdı. Buralara özel otoparklar kurarak görevlilerini yerleştirdi. Artık vatandaş rahatça aracını bırakıyor ve makul bir ücret ödüyordu. 'Güvenle Park Güler Yüzle Hizmet' sloganı ile yolan çıkan İSPARK, gösterilen tüm direnişlere rağmen çalışmalarını genişletti ve Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği içinde değnekçiliği bitirme noktasına geldi. İSPARK bugün 16 ilçede yer altı katlı, yer üstü katlı, açık ve caddelerde 400 noktada otopark hizmeti sunuyor. Bu alanlarda tam 40 bin araç park ediyor. Uzman eğitimciler tarafından periyodik olarak eğitime tabi tutulan bin personel, mafyayı otoparklardan uzaklaştırmak için mücadele veriyor.
KAYITDIŞIKAZANÇBİTTİ İSPARK bugün otopark hizmeti sunarak aylık 5 milyon YTL ciroya ulaştı. Bu rakam çok önemli. Çünkü daha önce ayda 5 milyon YTL'den çok daha fazla bir para mafya tarafından toplanıyordu. Bu paranın nerelere gittiği ise meçhul. İSPARK yetkilileri paranın suç örgütlerine, hatta terör örgütüne bile gittiğini belirtiyor. Bugün ise bu para devletin kasasına giriyor, vergisi ödeniyor. Kayıtdışı kazanç engellenmiş oluyor. Üstüne üstlük bine yakın insanımız bu sistemde çalışarak evine ekmek götürüyor. İSPARK'ın şimdiki hedefi, 2007 yılının sonunda 60 milyon YTL'lik bir ciroya ulaşmak.
'HİÇKOLAYOLMADI' İSPARK Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, bu noktaya kolay gelmediklerini belirterek, mücadelelerinin devam ettiğini söyledi. Yakında 26 ilçede hizmet vereceklerini ifade eden Gurbetçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "2006'da 4 milyon YTL Büyükşehir'e verdik. 4.5 milyon YTL vergi ödedik. 5.5 milyon YTL personele maaş verdik. 19.5 milyon YTL ciro yaptık. Şu anda 750 personelimiz var. Ciromuzun tamamı, kayıt dışından kayıt altına alınan paradır. Değnekçilerle mücadelede en etkili yöntemi uyguluyoruz. 20 yıldan beri değnekçilik yapanlar var. Belinde silahı olanlar, tehditler savuranlar var, ama İstanbul gibi bir şehirde bu görüntülere artık yer olmadığını düşünüyoruz."
'DEĞNEKÇİYİPERSONELYAPTIK' Kadir Gurbetçi, değnekçilerle mücadele ederken onlardan sicili temiz olanları eğitimden g eçirererek çalışanları arasına kattıklarını dile getirerek, "Personelimizin yüzde 30'u eski değnekçilerden oluşuyor. Onlar artık devlet için makbuz kesiyor. İstanbul'da otopark denilince akla geliyoruz. Bir otopark kültürü de oluşturduk" dedi.
Parketdevamet İSPARK şimdi yeni bir sistemi daha devreye soktu. O da 'Park et devam et.' Buna göre, İDO yada Şehir Hatları iskelelerinin ve otobüs, metro, tramvay duraklarının yanına kurulacak otoparklar, vatandaşın işini kolaylaştıracak. Aracını park edenler, daha hızlı olan tren ve vapurla seyahate devam edecek, yoğun trafikten kurtulacak.
1milyonaraçyolda * İstanbul'da 2.5 milyon araç var. Bunun yüzde 80'i otomobil. 1 milyon araç aynı anda hareket halinde oluyor. * Her 2 köprüyü günde 400 bin araç kullanıyor. Kentte 27 bin kilometre de cadde ve sokak var. * Trafikte yolların yüzde 69'unu otomobiller kaplıyor ve bu araçlar yolcunun yüzde 31'ini taşıyor. İETT ve diğer toplu taşıma araçları ise yolcunun yüzde 22'sini taşıyor.