Amerika'nın gücü(!)
ABD merkezli internet yorum sitesi Counterpunch'ta PaulCraigRoberts imzasıyla 2Temmuzgünü yayınlanan yoruma birlikte göz atalım. Amerikalı yazar şöyle diyor:
***
JohnLukacs, Haziran 1941: HitlerveStalin adlı monografisinde şunları yazar: Dünyanın dört tarafındaki en iyi askeri uzmanlar, Hitler'in 22 Haziran 1941'de başlayan Rusya işgalini takiben, SovyetlerBirliği'nin birkaç haftada, en iyi ihtimalle birkaç ayda yenileceği öngörüsünde bulunuyordu. Üstün Alman savaş makinesi muşteşem bir şov sergilese de, 1943 başında taarruz kapasitesi tükendi ve Almanlar Stalingrad'da mağlup edildi.
***
Lukacs, 22 Haziran 1941'in niyet edilenin aksi sonuçları üzerine uzun uzun kafa yorar. Bizim de 20 Mart 2003'ün niyet edilenin aksi sonuçlarına kafa yormamız için çok geç değil. Yaklaşık 4 yıl önce Pentagon, yeni muhafazakar danışmanları ve medya propagandacıları Amerikalılar'a, 3-6 hafta sürecek rahatbirsavaşsözü veriyordu. 6 hafta sonra 2 Mayıs 2003'te, tarihin en berbat propaganda gösterisi mahiyetinde Başkan BushUSSLincoln uçak gemisine indi. Geminin kulesi, Görevtamamlandı, yazılı bir pankartla süslenmişti ve Bush Irak'ta büyük çaplı muharebelerin sona erdiğini ilan etti. Aslında savaş yeni başlamıştı. 4 yıl sonra, Bush'un Haziran2007'de giriştiği asker artırımına yönelik son umutsuz önlemin de başarısız olmasıyla, ABD'nin taarruz kapasitesi tükendi. ABD ordusunun elinden daha fazlası gelmez ve durum üzerindeki kontrolü her zamankinden az.
***
Irak'taki savaşın artık ABD'nin kontrolünde olmadığının belki de en aleni işareti, Türkiye'ninKuzeyIrak'ıişgalplanlarınıortayadökmesi. 2007'nin Haziran ayı biterken Türkiye Dışişleri Bakanı AbdullahGül, ABD veya Irak güçleri Türkiye'ye saldıran Kürt gerillaları ortadan kaldırmazsa, Türk ordusunun Kuzey Irak'a gireceğini açıkladı. Bu ültimatom Bush'u imkansız bir konuma yerleştiriyor. Ne Irak hükümetinin ne de Amerikan ordusunun Kürt gerillalarla başa çıkabilecek araçları var. Amerikan ordusu Bağdat'a bile mukayyet olamıyor. Irak hükümetiyse bir isimden ibaret; dahası hükümete tek destek de Kuzey Irak'taki Kürtler'den geliyor. Irak'ın kalanı Sünni direnişçiler ve Şii milislerce kontrol ediliyor. Güneydeki Basra bile Britanyalılar'ca Şii misillere terk edildi. Gücünün sınırına dayanan Amerikan imparatorluğunun Kuzey Irak'a gönderecek askeri yok. Bu çıkmazın ortasında Başkan Yardımcısı Cheney, Bush'un BM eski Büyükelçisi John Bloton ve çok sayıda Hristiyan ve Yahudi siyonist, ABD'den İran'a, Suriye'ye ve Lübnan'daki Hizbullah'a saldırmasını istiyor. RahatSavaş'ın niyet edilenin aksi sonuçları çoktan Bush yönetiminin başa çıkamayacağı boyutlara geldi ve müstakbel yönetimlerin de yıllar boyu başını ağrıtacak. ABD yönetimi için Ortadoğu'da yeni saldırılara girişmek, pervasızlığın ötesinde, çılgınlık anlamına gelecektir.