Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 22 Haziran 2007  
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Toprak işleyenin su kullananın
Ve Ecevit sahnede
Umudumuz Karaoğlan
Siyasi iletişim ve lider lakapları

Lakabı olan oyu kazandı



ÇOBAN Sülü, Karaoğlan, Başbuğ, Hoca... Halk bu lakapları taktığı siyasi liderlere inandı, oy verdi...

***

Toprak işleyenin su kullananın

1973 seçimlerinde CHP, iddialı bir söylemle vatandaşlara seslendi: Toprak işleyenin, su kullananın. Parti bu sloganla seçim meydanlarına damgasını vurdu. Böylece kendisini ortanın solu olarak tanımlayan parti, o dönemde yüzde 33 oyla iktidar oldu.

Demokrat Parti'nin başlattığı tarım ağırlıklı kalkınma stratejisi, başlangıçta ulusal ekonomiye ciddi bir ivme kazandırır ama, kalkınma bir süre sonra hız kesmeye başlar. Buna paralel olarak partinin oyları 1954'te yüzde 57'ye çıkar. 1957'de ise yüzde 47'ye geriler. CHP ise aynı seçimlerde sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 41 oy alır. Tam 10 yıl 5 gün süren DP iktidarı, Türkiye'yi Batı'ya yaklaştırır. İlk yıllarda, Marshall Yardımı dahil olmak üzere dışarıdan alınan çeşitli yardım ve kredilerle ekonomik bir rahatlama yaşanır. 50'lerin ikinci yarısından itibaren, daha çok oy ve iktidar kaygısıyla günü kurtarmaya bakan DP iktidarı, ekonomiyi kontrol edemez noktaya gelir.

ZAMANIN EN BÜYÜK DARBESİ
1958 yılında, Cumhuriyet tarihimizin en büyük devalüasyonu yapılır. Bu süreçte, gerçek anlamda demokrasiyi özümsememiş olan Demokrat Parti, giderek anti demokratlığa varan uygulamalara başlar. Vatan Cephesi'nin kurulması; gençleri, aydınları, orduyu kaybediş... Ve 1960 askeri darbesi birbirini izler. 1960 askeri darbesi, toplumsal ve siyasal yaşantımızda derin izler bırakmıştır. Darbe sonrası oluşturulan Kurucu Meclis'in yazdığı 1961 Anayasası toplumun bir kesiminde özgürlük havası yaratır. Ancak 27 Mayıs darbesi ile, demokrasinin özünü oluşturan iktidarın kansız el değiştirmesi prensibi tahrip edilmiş ve sonraki askeri darbelere kapı aralamıştır.

1960-1970 DÖNEMİ
60'lı yıllar, siyasi partilerin açık ve kapalı mekanlarda toplantılar düzenleyebildikleri nispeten özgürlükçü bir dönemdir. Bu yıllar içinde toplumdaki hızlı değişme siyasal alana yansır. Farklı görüşleri benimseyen yeni partiler kurulur. Sosyalist, aşırı milliyetçi ve İslamcı partiler... 1960 darbesiyle yok edilen Demokrat Parti'nin yerine, 'Demir Kırat' adına sahip çıkan Adalet Partisi siyaset sahnesinin büyük oyuncusu haline gelir. AP lideri Süleyman Demirel kıvrak zekası, halk diline dayalı iletişim maharetleri, zamanın ruhunu kavrayan ve kullanan liderlik özellikleriyle döneme damgasını vurur. Demirel için söylenen 'Çoban Sülü' lakabı, onun halk tipi liderliğinin özetidir. Süleyman Demirel, 1965 ve 1969 genel seçimlerini "Büyük Türkiye" söylemi ve Demokrat Parti'nin devamı olma pozisyonu ile kazanır. Demirel, 1965 seçimlerini yüzde 52.9 oy oranıyla kazanır. 1960 darbesinin uzaklaştırdığı zihniyet, darbeden sadece 5 yıl sonra ezici çoğunlukla iktidar olur.

ORTANIN SOLU VE CHP

1950 yılındaki seçimlerle iktidardan halk tarafından uzaklaştırılan CHP, bugün de dahil olmak üzere, bir daha tek başına iktidar yüzü göremedi. CHP'nin lider kadrosu, hiçbir zaman kusuru kendinde aramadı. Diğerlerinin tersine Bülent Ecevit, seçmenin ilgisini çekebilmek için değişimin gereğini anladı. Bir şeyler yapılmalıydı. Demokrasilerde ancak kendisini yenileyebilenler kazanıyordu. İşte 'ortanın solu' bu ihtiyaçtan doğdu. Bülent Ecevit, seçmeni bu söylemle yanına çekebilmiş ve sempati kazanabilmiştir. Bu stratejiyle, kuruluşu itibarıyla bir devlet partisi olan CHP, dünyaya paralel olarak ülkemizde de sosyalist solun yükselişine karşı kendisini yeniden tanımlamış ve parti merkezin soluna konumlanmıştır. Ortanın solu, CHP'ye yapılmış bir gençlik aşısıdır.

12 MART VE ECEVİT
Ülkede yükselen sosyalist gençlik hareketleri, yeni bir darbeye gerekçe olur. 12 Mart 1971'deki askeri darbe, ülkede yeni yeni oturmaya başlayan siyasi dengeleri bir kez daha altüst eder. Darbeyi yapan askerler, AP ve CHP'nin katılacağı ulusal uzlaşma hükümeti kurmak ister. CHP lideri İsmet İnönü bu fikri kabullense de, Genel Sekreter Bülent Ecevit, 'ortanın solu' stratejisi nedeniyle darbenin sola karşı yapıldığına inandığı için bu hükümetlere şiddetle karşı çıkar ve Genel Sekreterlik'ten istifa eder. Ecevit, 70'li yıllara kadar alışık olduğumuz politikacıların aksine, yapmacıksız kibar tavırları ve çok severek kullandığı özenli dili ile kısa sürede bir siyasi idol olmayı başarmıştır.

'ORTANIN SOLU MOSKOVA'YA'
Bülent Ecevit'in ve 'Karaoğlan'ın seçimlerle yarattığı heyecan ve seçmen desteği, sağı harekete geçirir: "Ortanın solu, Moskova yolu!" şeklindeki karşı slogan, özellikle ülkücü gençler tarafından dillendirilir. Ancak, sağ siyasetteki çoğu kişi Ecevit'e "Moskova'ya, Moskova'ya" diye yön gösterirken, o Kıbrıs'a çıkıverir. Böylece Bülent Ecevit, sağın kendisi aleyhine yaratmak istediğinin tersine, ulusal konularda ne düşündüğünü kanıtlamış olur. 1974 yazındaki Kıbrıs Barış Harekatı, Ecevit'e yönelik ilgi ve sevgiyi daha da pekiştirir. Kıbrıs Barış Harekatı'nın ardından Ecevit'le Necmettin Erbakan'ın ortaklığı ile kurulmuş olan hükümet dağılır. Ara çözüm olarak gündeme gelen Sadi Irmak hükümeti, 3.5 ay sonra iktidarı Süleyman Demirel liderliğinde kurulan 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti'ne devreder.


Necati Özkan

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Bebekler yetimİşin şakası kalmadı
4 bombacı aranıyorTrafoda öldüren patlama
Hırsızlar polise çarptıKaymakam'a maganda dayağı
Denizde faciaTaksiden attılar
Otomobil ikiye bölündüBoy davasını bilirkişi çözecek
Şebnem affetmedi takdir...Simitçi polisten zehir...
Gözünü seven kahve içsinKöprü çöktü: 6 ölü, 5 yaralı
Sivilcelere karşı kiraz suyuDoktora kafa attı
Balık tutarken boğulduTacizci babaya 9 yıl
Murat'ın ilk mürüvveti3 hastaya yeni hayat
Tilkiden kurnaz insanÇıplak haberler 'cep'te
Sutyenden yol çöktüAçık artırmayla mantar
Çevreci bir ziyaretMotorcu Vali
İşler vız gelir...Okumanın yaşı yok
Papazın oğlu polis olduCiğerimiz yandı
Babayı yıkan kararHeykeli bile korkuttu
Gazeteci Aykan Uzoğuz vefat ettiGelinlikler göz kamaştırdı
Ecele açık davetCanavar işbaşında
Emekli askere ek gözaltıÖzmen'e 41 yıl
Adliyede skandalTürkler'e tahliye
CHP'nin seçim bürosuna bombaKuyudan 2 ceset çıktı
Erzincan'da terörist avıTunceli'de çatışma: 1...
Firariler yok olduSınırda temizlik var
Bekar evine el bombasıHollandalı bankaya saldırı
Alkolle gelen aile dramıTarihte bugün
EKONOMİ
AKP, AKP, mazotu çiftçiye 2.23 armatöre 1 YTL'ye satıyor
İktidara talip olan tüm partiler mazotu 1 YTL'ye çekme sözü verdi.
Garanti, 'mortgage' uzmanı...
Sheraton İstanbul'u açtı,...
Türkiye'deki şirketler sosyal...
Gökhan Şükür'e 2 yıl 'borsa'...
İstanbul'da gayrimenkul...
ÇEAŞ-Kepez'in faturası...
MAGAZİN
Nicky Nicky büyüledi
Nicky Hilton, Dolmabahçe Sarayı'nda verilen davetin yıldızı oldu.
Durak'ın 2 yıl hapsi isteniyor
Kim daha güzel oldu?
Erdoğan ailesi tam kadro
Kaya'dan gözdağı!
Uzun zaman sonra sahnede

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 32°C 21°C 
ANKARA Az Bulutlu 31°C 14°C 
İZMİR Az Bulutlu 36°C 24°C 
ANTALYA Az Bulutlu 37°C 26°C 
ADANA Az Bulutlu 35°C 23°C 
EKONOMİ
IMKB E: 45.952,390 D:% -0,65
DOLAR S: 1,312 D:% 0,73
EURO S: 1,757 D:% 0,54
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu