Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 15 Haziran 2007  
Yazar Arşivi

Yaz ishali

Yaz aylarında her yaştan herkesi etkileyebilen bir sorundur ishal. En sık görülen belirtiler; dışkılama sayısında artış, sulu dışkı, karın krampları, bulantı, kusma, ateş ve karında şişkinliktir.
Bu ishal özellikle yazın, tatil bölgelerinde görülür. Hastalık, mikrop bulaşması nedeniyle ortaya çıkar. Mikrop, su veya yiyeceklerle bulaşır.
* Kimler risk altında
- Öncelikle çocuklar ve gençler, özellikle de 2 yaşın altındakiler kolaylıkla yakalanabilirler.
- Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler.
- Şeker hastalığı veya bağırsak hastalığı olan kişiler.
- Mide ilacı (anti-asit) kullananlar. Sık yolculuk yapan kişiler.
* Nelere yol açar?
Sulu dışkılamayla beraber vücuttan çok fazla miktarda su, tuz ve mineral kaybı meydana gelir. Ortaya çıkan su kaybı belli miktarın üstüne çıkarsa özellikle çocuklarda hayatı tehdit eder bir duruma neden olur. Hastalık, genellikle 3-4 günde iyileşir. Bazen ortaya çıkan şikayetler daha uzun sürebilir.
* Ne zaman doktora başvurmalı?
Vücudun kaybettiği su miktarı çok önemlidir. Fazla su kaybı ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle, ciddi su kaybı veya sürekli kusma ya da kanlı dışkılama, yüksek ateş, ağız kuruluğu, idrar miktarında azalma, uyuklamada artış varsa, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
* İshal olmamak için nelere dikkat etmeli?
Mümkün olduğunca sokakta satılan gıdalar yenmemeli, süt, dondurma, peynir gibi ürünler dikkatle tüketmeli, çiğ yerine, iyi pişmiş gıdalar tercih edilmeli. Kabuğu soyulan meyve ve sebzeler tüketilmeli. Ancak tüm sebze ve meyvelerin mutlaka iyice yıkandıktan sonra yenmesi gerekir.
Temiz su içilmeli, içilecek sıvı ne olursa olsun içine atılacak buzun temiz içme suyundan yapılmış olması gerekli. Mikroplu suda (havuz veya deniz) yüzülmemeli, duş yaparken özellikle ağızdan su yutmamaya dikkat edilmeli.
* İshalken nasıl beslenmeli?
Öncelikle bol su içilmelidir. Soda da içmek için uygun bir seçenektir. Yoğurt, ayran, makarna, pilav, muz, kızarmış ekmek, peynir, haşlanmış patates uygun gıdalardır. Alkollü içecekler, kafeinli içecekler içilmemelidir. Sindirimi kolay, az lifli, yağsız gıdalar tercih edilmelidir.
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Probiyotik gıdalar   / 14-06-2007
 Vücudumuzdaki faydalı mikroplar: Probiyotikler   / 13-06-2007
 Kabızlık (Konstipasyon) 2   / 08-06-2007
 Kabızlık (Konstipasyon)   / 07-06-2007
 Demir eksikliğine bağlı kansızlık   / 31-05-2007
 Akne Vulgaris (Sivilce)   / 30-05-2007
 Kemik erimesi-2   / 24-05-2007
 Kemik erimesi Osteoporoz   / 23-05-2007
 Cinsel sağlığımız   / 18-05-2007
 Kısırlık   / 17-05-2007
GÜNCEL
Emre Emre hakkı
Üniversite adayı genç, 5 gün önce babasını şehit verdi. Sadece 1 gün...
Düz mantık, eksik karar
Kaderle randevu
Otopark mafyası terör estirdi
Ölüm otobüsü
Belediyeler ÖSS'ye hazır
Yalnızca gençlik
SPOR
Lincoln Lincoln heyecanı
Cimbom'da 2. Başkan Adnan Polat'ın bizzat yürüttüğü transferde artık...
Colin'i Terim önerdi
Kime el atsalar kurudu
Gökdeniz'e vize çıkmadı
Papa da 80 yaşında
Sus artık Polat
Bir garip transfer!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 29°C 19°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 31°C 16°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 32°C 20°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 29°C 21°C 
ADANA Az Bulutlu 32°C 21°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.675,540 D:% 0,10
DOLAR S: 1,332 D:% -0,71
EURO S: 1,771 D:% -0,65
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu