Yaz ishali
Yaz aylarında her yaştan herkesi etkileyebilen bir sorundur ishal. En sık görülen belirtiler; dışkılama sayısında artış, sulu dışkı, karın krampları, bulantı, kusma, ateş ve karında şişkinliktir. Bu ishal özellikle yazın, tatil bölgelerinde görülür. Hastalık, mikrop bulaşması nedeniyle ortaya çıkar. Mikrop, su veya yiyeceklerle bulaşır. * Kimler risk altında - Öncelikle çocuklar ve gençler, özellikle de 2 yaşın altındakiler kolaylıkla yakalanabilirler. - Zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler. - Şeker hastalığı veya bağırsak hastalığı olan kişiler. - Mide ilacı (anti-asit) kullananlar. Sık yolculuk yapan kişiler. * Nelere yol açar? Sulu dışkılamayla beraber vücuttan çok fazla miktarda su, tuz ve mineral kaybı meydana gelir. Ortaya çıkan su kaybı belli miktarın üstüne çıkarsa özellikle çocuklarda hayatı tehdit eder bir duruma neden olur. Hastalık, genellikle 3-4 günde iyileşir. Bazen ortaya çıkan şikayetler daha uzun sürebilir. * Ne zaman doktora başvurmalı? Vücudun kaybettiği su miktarı çok önemlidir. Fazla su kaybı ölümle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle, ciddi su kaybı veya sürekli kusma ya da kanlı dışkılama, yüksek ateş, ağız kuruluğu, idrar miktarında azalma, uyuklamada artış varsa, mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır. * İshal olmamak için nelere dikkat etmeli? Mümkün olduğunca sokakta satılan gıdalar yenmemeli, süt, dondurma, peynir gibi ürünler dikkatle tüketmeli, çiğ yerine, iyi pişmiş gıdalar tercih edilmeli. Kabuğu soyulan meyve ve sebzeler tüketilmeli. Ancak tüm sebze ve meyvelerin mutlaka iyice yıkandıktan sonra yenmesi gerekir. Temiz su içilmeli, içilecek sıvı ne olursa olsun içine atılacak buzun temiz içme suyundan yapılmış olması gerekli. Mikroplu suda (havuz veya deniz) yüzülmemeli, duş yaparken özellikle ağızdan su yutmamaya dikkat edilmeli. * İshalken nasıl beslenmeli? Öncelikle bol su içilmelidir. Soda da içmek için uygun bir seçenektir. Yoğurt, ayran, makarna, pilav, muz, kızarmış ekmek, peynir, haşlanmış patates uygun gıdalardır. Alkollü içecekler, kafeinli içecekler içilmemelidir. Sindirimi kolay, az lifli, yağsız gıdalar tercih edilmelidir.
|