Probiyotik gıdalar
Probiyotik gıdalar; kişinin sağlığı üzerine pozitif etki yapan yararlı, canlı mikroorganizmal içeren gıdalardır. Bu gıdalar içlerinde yeteri kadar canlı bakteri bulundururlar ve tüketilinceye kadar da bu yararlı mikroplar canlılığını devam ettirir. Probiyotiklerbağırsakflorasındadengeyigeliştirereksağlığıolumluyöndeetkiler. Aslında probiyotik gıdalar eski çağlardan beri kullanılmaktadır.
YÜZYILLARDANBERİVAR Tevrat'a göre Hazreti İbrahim'in uzun ömrü ekşi süt içmesine bağlı. Eski Romalılar da bağırsak hastalıklarında mayalanmış süt tüketiyormuş. Türkleriseyüzyıllardıryoğurt,kımızvekefirihemsağlıklıbeslenmekhemdebağırsakhastalıklarına karşı kullanmaktadır. Probiyotikürünlerşuyiyecekleriniçindebulunuyor: * Yoğurt * Fermente süt * Peynir * Ayran, kefir, kımız * Tereyağ * Meyve suyuna ilave edilenler * Dondurma
NASILKULLANILMALI? Farklı probiyotik ürünler farklı hastalıklarda etkilidir. Bu nedenle bazı ürünlerde birden fazla probiyotik bakteri bulunmaktadır. Bu gibi probiyotik gıdaların etkili olması için düzenli kullanılması gerekir. Günümüzde kullanılan probiyotikler "lactobacilli" ailesindendir. Laktik asit üreten bu bakteriler konusunda uzun yıllara dayanan bilgi birikimi vardır. Buna ait bir yan etki bildirilmemiştir. Bu ürünler dünyada tehlikesiz ve güvenli olarak kabul edilir. Hatta, bazı ülkelerde probiyotikler çocuk mamalarına da ekleniyor. Probiyotik kullanan çocuklarda karın ağrısı ve huzursuzluğun daha az görüldüğü izlenmiştir. Yani,probiyotikiçerenbesinürünleriçocuklariçindegüvenlidir. Probiyotik ürünleri herkes kullanabilir ancak, bağırsak florası bozulan yaşlılar, menopoz dönemindeki kadınlar, aşırı fiziksel veya psikolojik stres yaşayanlar özellikle kullanmalıdır. İshal durumlarında, antibiyotik ve mide ilacı kullananlara da probiyotik ürünler tavsiye edilmektedir.