Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 12 Haziran 2007  
Yazar Arşivi

Çok şey anlatan bir yazı

Amerika'nın emekli donanma komutanı Peter Brookes, 4 Haziran 2007'de New York Post gazetesinde, bir yazı kaleme aldı.
Bu yazıyı birlikte okumayı öneriyorum:

***


"Türkiye askerlerini her an Irak'a gönderebilir. Türk Kara Kuvvetleri, terörist/ayrılıkçı PKK'ya yönelik olası bir saldırı amacıyla güneydoğu sınırına yağınak yapıyor. Muhtemelen Türk özel kuvvetleri de çoktandır Irak'ta faaliyet halinde.
Bizim veya Iraklılar'ın ihtiyaç duyduğu son şey bu. Böyle bir harekatı önlemek ABD, Irak ve Avrupa'nın birinci önceliklerinden olmalı. Kürt bölgesi, Irak'ın en istikrarlı ve Amerikan yanlısı parçası; sorun listesine dahil olmasını ne ABD ne de Irak kaldırabilir. Türkler, Irak'a girdiklerinde karşılarında kimseyi bulamayacak da değil. PKK'nın yanı sıra Iraklı Kürtler de, Irak'a herhangi bir Türk saldırısına direnecekleri sözü verdi.

Türkiye'ye de yayılır
Irak ordusuna daha yeni entegre olan Kürt peşmergeler yabana atılır savaşçılar değil, bu da Türkler'le yaşanacak bir çatışmada çok kan dökülmesi demek. Türkiye'nin olası herakatına bir uyarı da Bağdat'tan geldi; Bağdat'ın, Kürt/Iraklı birliklerin Kaide ve diğer direnişçilerle mücadeleye odaklanmasına ihtiyaç var.
Irak'ta Kürtler'le Türkler arasındaki bir çatışma, Türkiye'nin 15 milyonluk Kürt nüfusuna da yayılabilir. Amerikan birlikleriyle yanlışlıkla çıkmış bir çatışma bile, ABD-Türkiye iliştkilerini zedeler; ABD'nin Irak'taki güçlerine tedarik kanalı olan Türk hava üssü ve Ankara'nın Afganistan'daki çabalara desteği riske girecek meselelerden ikisi.
Türkler de köpürmekte haksız değil. Irak'ta 4 bin, Türkiye'de 2 bin kişilik gücü olan PKK, sert ve kötü bir çete. Bağımsızlık için savaşmaya başladığı 1984'ten bu yana, 30 binden fazla terörist ve Türk güvenlik görevlisi hayatını kaybetti; PKK sadece 2006'da 600 kişiyi, son 2 haftada da 20 asker ve sivili öldürdü. Mayıs'ta Ankara'da düzenlenen bir saldırıda da 6 kşi öldü. Türkler, PKK'yı sorumlu tutuyor, Kürt asilerse saldırıyı üstlenmedi.
Türkiye Başbakanı Erdoğan şöyle demişti:
Sabrımız tükeniyor... Zamanı geldiğinde gerekli adımlar atılacak.
Türk Genelkurmay Başkanı ise ordunun ihtiyaç duyduğu tek şeyin saldırı onayı olduğunu söyledi. Türk kamuoyu da saldırıyı destekliyor gibi. PKK'ya karşı Irak'a girilmesi sürpriz sayılmayacak. Türkiye 10 yıl önce de sınırı geçmişti; geçen yıl PKK tek taraflı ateşkesi bitirdiğinde de geçmenin eşiğine kadar geldi. Fakat Türkiye tümüyle masum da değil. Türkiye, nüfusun yüzde 20'sini oluşturan Kürtler'i demir yumrukla yönetti. Sınırın diğer tarafındaki Kürt özerkliğinden de rahatsız.
Bir diğer mesele de Türkiye'deki iç siyaset. İktidar Partisi AKP'nin gücü son dönemde geriledi.
Irak'a askeri harekatı, genel seçim öncesi azalan desteğini geri kazanmak için bir fırsat gibi görebilir.
Yine de bu bir blöf, bir uyarı da olabilir. Türkiye, PKK'dan bıktı ve NATO müttefiki ABD ile Irak'ın bu konuda bir şeyler yapmasını istiyor. Askeri yığınak, Türkiye'nin adım atılmasını talep ettiğine dair açık bir mesaj. Bu arada sınırdaki manevralar huzursuz halkı da teskin edebilir. Fakat PKK'nın Türkiye'deki saldırıları sürerse, Ankara orduya yeşil ışık yakmaktan geri durmayabilir.
Bu sınırlı bir saldırı olabilir, yani PKK'nın Kandil dağlarındaki üslerini savaş uçakları ve helikopterlerle vurmak anlamına gelebilir. Daha kötüsü Türk özel kuvvetleri, PKK'ya göz yumduklarına inandıkları Kürt liderleri hedef alabilir. Fakat bu kadarla kalmayabilir de. Türk Kara Kuvvetleri, sınıra yayılıp, Irak'la 300 km'lik sınır boyunca PKK sızmalarını önlemek için bir güvenlik kuşağı oluşturmaya da girişebilir.

AB, PKK şebekelerini kapatmalı
Ne yapmalı? Türkler'e itidal telkin edilmeli. Her kanaldan diplomasiye hız verilmeli. Özel temsilcimiz emekli general Ralston, siyaseten güçlü Türk ordusuna hitap etmek için üniformayı kullanabilir. NATO, Türkiye'yi bir parça dizginlemek için bir şeyler yapabilir. AB de harekete geçip kıtadaki çok sayıda PKK şebekesini kapatmalı. AB ayrıca, Türk halkının üyeliğe desteği azalsa da uslu durması halinde üyelik şansının artacağını Türkiye'ye hatırlatabilir.
Önde gelen Iraklı Kürtler'in de yapacakları var. Bush'un geçen hafta etkin Kürt lider Irak Devlet Başkanı Talabani ile yaptığı görüşme, işleri çıkmazdan çıkarmaya yardım edebilir. Şükür ki Kürt bölgesel yönetiminden gelen bazı açıklamalar PKK'ya yüklenme eğilimini ortaya koydu. Bu noktada somut adımları da görmeliyiz.
Tüm bunlar başarısız olursa, ABD ve Irak güçleri Washington'un terör örgütleri listesindeki PKK'ya karşı harekete geçebilir, kampları kapatabilir ve Türkiye sınırından içeriye saldırıları sona erdirebilir. İdeal olan bu değil ama Ankara ile çatışmaktan iyidir.
Irak'ta, bilhassa Türkiye gibi büyük bir gücün ve stratejik müttefikin dahil olduğu daha fazla şiddet, işimizi daha da zorlaştırır. Irak'ta bir Türkiye-PKK savaşından ne pahasına olursa olsun kaçınılmalı."
Yazıyı kaleme alan kişi, emekli Amerikan donanma komutanı Oramiral Peter Brookes. Haritage Vakfı'nda uzman olarak iş yapıyor. O yüzden yazdıkları Türkiye ve bölgedeki gelişmeler açısından önemli. Bu yazının arkasındaki niyeti, yarınki yazımızda inceleyeceğiz. (İ.S.)
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Adaleti(!)   / 11-06-2007
 GP'nin adayları hangi merkezden?   / 10-06-2007
 İyi yazmışım afferin bana!   / 09-06-2007
 Ekonomi iyi gidiyor mu?   / 08-06-2007
 Mehmet'ler, Ali'ler Mustafa ve Ahmet'ler   / 07-06-2007
 Batılı meslektaşlarımız   / 07-06-2007
 Karakol baskını   / 06-06-2007
 Milli irade   / 05-06-2007
 Özel hastaneler hegemonyası   / 04-06-2007
 Katakulli aşuresi   / 03-06-2007
GÜNCEL
Felç Felç kader
Bursaspor PAF takımının 11 yıllık futbolcusu Hakan Pala (20),...
Zekasıyla ABD'de esti
Menopoz da hapı yuttu
Ölüm kustu
Hastaneden taksitli sağlık
Yazdan yararlanın
Ballı tedavi
SPOR
Tuncay Tuncay Kartal'a Alex Cimbom'a
Yurtdışı konusunda kararsız kalan Tuncay'a Siyah-Beyazlıları'ın...
B Planı Linderoth
Yasin için son teklif
Ya bir derbiye denk gelirse
Makelele bombası
Adım adım Süpermeye
10 yıl önce olsa ölürdü!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Parçalı Bulutlu 28°C 18°C 
ANKARA Sağanak Yağmurlu 25°C 12°C 
İZMİR Az Bulutlu 32°C 19°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 29°C 20°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 29°C 18°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.893,700 D:% 1,27
DOLAR S: 1,341 D:% -0,07
EURO S: 1,788 D:% -0,22
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu