Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 14 Mayıs 2007  
Yazar Arşivi
Işığı üzerinde toplayabilme kabiliyeti
Basit sorular bunlar ama...

Işığı üzerinde toplayabilme kabiliyeti

Dönmez diyorlardı, yalanmış meğer... Seneler seneler önceymiş, tam tamına 15 sene önce; Yeliz son albümünü elinde tutuyormuş. Çok keyifliymiş o günlerde ama sonrası... İyi ya da kötü fark etmiyor. Hayat bazı güzellikleri belli sınavlardan geçirerek veriyor bizlere.
Bazılarımızın ev ödevi hastalıklar oluyor, kimilerinin başarısızlıklar, kimilerinin evlilikler, kimilerininki ise büyük kayıplar. Mesela, aklını kaybedenler, sevdiklerini yitirenler, onursuz yaşayamam zannederken şerefi de elden avuçtan gidenler... Yeliz'e gelince, onun durumu bir hayli karışık. Başına gelenler Türk filmlerini aratmayacak cinsten. Bazılarımız olanları iyi hatırlayacaktır. Kimilerinin ise Yeliz adında bu şahane sesten 'Şarkı Söylemek Lazım' yarışmasındaki koçluğu sırasında ancak haberi oldu. "Ne acı" gibi yorumlara hiç gerek yok. Bana sorarsanız 'ne acı' listesine ancak zorlama ile sonlardan ilişecek bir isim Yeliz. Hep inanmışımdır ki, acınacak hallere bizleri kılan durumlar ve hayatlarımız değil, tastamam kendimiziz nediniz.

SINAVDAN GEÇİYORUZ
Evet, Yeliz birçok badirelerin meyvesidir ama ruhunun bu hayatta, yani anababasının 'Yeliz' adını koydukları bedendeki sınavları bunlarmış diyorum ben de. "Bu ne demek?" diyorsanız hemen açıklayayım: Geçen hafta dünyanın her tarafında fanatikleri olan biri Türkiye'ye geldi... Daha küçücükken olağandışı özellikleri ile kimilerinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. O üçüncü gözü açık olanlardan, size baktıkça sizi ve hayatınızı bir de en önemlisi ruhunuzu okuyor... Fazla ayrıntıya girmeyeyim, o gün bana özellikle üstüne basa basa şu tavsiye edilmişti; "Sevdiklerin dahi olsa da negatif enerji üstüne toplamaktan vazgeç, üzüntü paratoneri olma. Dert dinlemek iyidir ama abartma ve kendini hırpalama, kesinlikle kimsenin ne söylediğine aldırma!"
'Nasıl olabilir, nasıl hayata geçerdi bu güzel ama ütopik öğütler?' diye içimden geçti'; 'ama...' demiştim ki, cevabım daha sorum bitmeden geldi: 'Ama'sını biliyorum işin. Yaşantın, başarıların, hırsların ve pek tabii ki güzelliğin bunun için birer ciddi engel değil mi? İşte senin bu hayattaki sınavın da bunlar; güzellik ve ışıklar... Ben de hemen anlamadım, "Ne ışığı?" diye sordum. Cevap heyecan vericiydi: " Işığı üzerinde toplayabilme kabiliyeti. Yani, sahne ışıkları, kamera ışıkları ve seni olduğun ortamda fark edilir kılan enerjin..." Eve doğru yol alırken uzun uzun düşündüm. "Neden ben?" diye kaç kez kendime sordum hatırlamıyorum.

İKİ ŞAHANE NEDEN
Ama hepsinin çıkış noktasının bu iki şahane nedenden olduğunu fark ettim! Ne tuhaf değil mi, seneler sonra bir yabancı bana hayatımı mükemmel kılan iki şansımın, hayat sınavımda iki sınav sorusu olarak önümde durduğunu fark etmemi sağlıyor. Gülümsüyorum, camı açıyorum ve içime tertemiz, mis gibi bahar havasını çekip, kendi kendime "Allah başka dert vermesin kızım" diyorum. O gün, ruhumun bu bedende yapmak istediklerini yapmasına engel olmaktan vazgeçmemi söylemişti bir de. Ona da "Eyvallah" çekip evimin kapısını o günlük dış hayata kapatıyorum. İşte Yeliz'in durumu da böyle. Hayattaki sınavları ona bahşedilen yegane yeteneği ile hep ilintili olmuş. Hayat, başına gelen tüm felaketlerde onu hep müzikten uzaklaştırarak sınamış, denemiş. Müzik onun tek dayanağı, kolundaki altın bileziği iken bir taraftan da başının belası olmuş. Ve tam 15 sene sonra hayatının aşkına tekrar kavuşmuş. Üstüne üstlük tam 30 sene sonra "Yalan'ı öyle bir okumuş ki, kimilerini anıra anıra ağlatacak cinsten...

SEKİZ KİLO ZAYIFLATMIŞ
Yazımı yazmadan birkaç gün öncesinde Korukent'te bir stüdyoda ziyaret ettim Yeliz'i. Heyecanlı hem de nasıl heyecanlı!!! Dile kolay 15 sene sonra albüm yapıyor olmak onu tam sekiz kilo zayıflatmış. Laf aramızda iyi de olmuş. Bir Sicilya atasözü aklıma geldi zayıflamış Yeliz'e bakarken: "Kendisini ümit ile besleyen insanlar şişmanlamaz."
Yarışmadaki yetenek abidesi partneri Semih Saygıner'le birlikte okudukları şarkıya bayıldım. Bu arada Semih Saygıner ve yarışma ile ilgili dedikoduları da aldım. Semih Saygıner'in hayatı da tıpkı Yeliz'inki gibi bir Türk filmi kıvamında; hem hıçkıra hıçkıra ağlatacak cinsten. Ama dedim ya, mühim olan yaşadıklarınız değil yaşadıklarınızdan size arta kalanlar, karakterinize yapışanlar.
Yeliz'le Semih çok iyi anlaşıyormuş, aralarında kahkaha eksik olmuyormuş. Üstelik kahkaha atmak sese hiç de iyi gelmiyormuş. Yarışmanın kulisine gelince; artık neredeyse selam verilmez bir hal almış durum. Herkesleri bir hırs dalgası sarmış gidiyormuş. Dinlerken aklıma Voltaire'nin bir sözü geldi: "İhtiraslar, geminin yelkenlerini şişiren rüzgarlardır. Bazen gemiyi batırdığı olur ama olsun onsuz gemi, yerinden kımıldayamaz." Kimileri yetenekten nasibini almamış olsa da, sesleri ses kirliliğine neden olsa da, olsun...
"İstemek, başarmanın yarısıdır" demişler. Ama bir yandan da aklıma Theodore Roosevelt'in bir lafı geliyor: "Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceklerinizi yapın." Yani tüm güzel umutlar deniz fenerleri gibidir ama ancak limanı bilenlerin işine yararlar...
20 Mayıs'ta "Haykırdım Sessizce" müzik marketlerde. Tamer Gürsoy'un altı şarkısı, rahmetli Tuğrul Dağcı'nın "Yalan"ı, Selahattin Arhan şarkıları var bu albümde. Aranjör ise Caner Tepecik. Prodüktör ise benim önce kardeşim sonra menejerim Özgür Aras.
Bendeniz de manevi destekçileri, eski Yeliz hayranı birisiyim işte...
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bekârlık züğürt tesellisidir   / 05-05-2007
 Magazin Mahkemesi   / 28-04-2007
 Birbirinden ilginç mailler alıyorum   / 21-04-2007
 Yaşamak için   / 14-04-2007
 Bülent Ersoy'dan özür diliyorum!!   / 31-03-2007
 Bu önerilere kulak verin   / 24-03-2007
 Mutluluk sizce nedir?   / 17-03-2007
 Adem'in Trenleri   / 10-03-2007
 Geçen hafta:   / 03-03-2007
 Türkiye'de stand-up'çı yok   / 24-02-2007
GÜNCEL
Şişmanlık Şişmanlık kader değil
İnsanları zayıflatan ünlü sağlık gurusu Dr. Ender Saraç uyardı! Sık...
Oğluna şiir okudu
Anket dayağı
Şehide son görev
BBP'yi korkutan kaza
Çikolatalı sapık
Şiddet karşıtı eylem
SPOR
100. 100. yılında
Bundan tam bir sene önce, 14 Mayıs 2006'da Denizlispor'la berabere...
100 akıyla
Kartal'da matem
Kaderin böylesi
Tutku'lu Telekom
Massa, İspanya'da zirvede
Ringte 10 altın aldık
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Az Bulutlu 26°C 14°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 27°C 12°C 
İZMİR Az Bulutlu 34°C 20°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 30°C 20°C 
ADANA Sağanak Yağmurlu 28°C 18°C 
EKONOMİ
IMKB E: 44.820,760 D:% -0,52
DOLAR S: 1,342 D:% 0,15
EURO S: 1,812 D:% 0,06
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu