Egemenlik kayıtlı şartlı
Meclis'te öyle yazıyor. Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir! Son tahlilde, evet öyleydi. Kime sorarsanız sorun bunun böyle olduğunu söyler. Aksini hiç kimse savunamaz.
***
Peki ilk tahlilde, egemenlik kimindir? Egemenlik, seçimlerle milletin oyunun bir kısmını almış seçilmişlerindir. O oyların bir kısmını almış seçilmişler, egemenliği elbette millet adına kullanmaktadır. Yasalarda da böyle yazılıdır.
***
Şimdi oturup sonuca baktığımızda, Meclis'teki millet temsilcilerinin egemenliği bütün millet adına kullandıklarını göreceksiniz. Fakat toplam seçmen sayısının ancak yüzde 25'inin reyini almış temsilciler, farz edelim yeni kanunlar kabul ettiklerinde, farz edelim yeni Cumhurbaşkanı'nı seçtiklerinde ne olmuş oluyor? Egemenlik, kayıtsız şartsız milletin olmuyor... Egemenlik kayıtlı şartlı milletin oluyor. O şart şudur: Oy kullanan seçmenlerin yüzde 32'sinin, toplam seçmenlerin yüzde 25'inin oyu alındığı halde, Meclis'teki gücü yüzde 66 ile elinizde tutuyorsanız, egemenlik ancak kayıtlı şartlı olarak milletin olmuş olacaktır.
***
Siyasetin itibar ve güvenini büyük ölçüde yitirdiği, seçmenlerin 4'te 1'inin sandık başına gitmediği bir ülkede, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin elinde olduğunu iddia edebilmek için bilmem ki nasıl bir anlayışa sahip olmak gerekir?