Sorun cevaplayalım Kendi evini kiraya verip kirada oturan ve gelir vergisi mükellefi olanların ödedikleri ev kiralarını masraf olarak gösterme olanakları var mı?
* Sahibi oldukları evi kiraya verenlerin kira ile oturdukları evin kira bedeli elde ettikleri kiradan indirilebilir. Ödenen kira alınan kiradan fazla ise alınan kira kadarı indirilir. Kalan kısmı başka gelir varsa bile ondan indirilmez. Kiranın indirilmeyen kısmı diğer gelirlerden indirilmez. Kiraya verilen ev birden fazla ise ödenen kira bunlardan yalnız birinin kirasından düşülebilir. Dikmen'deki evini aylık 500 YTL'ye, Etlik'tekini 400 YTL'ye kiraya veren ve kendisi Oran'da 700 YTL'ye kiraladığı evde oturan kişi, 500 YTL'lik kira gelirinden ödediği kirayı düşer ve bu evden kira geliri kalmaz. Ancak artan tutarı diğer evin kirasından düşemez. 400 YTL'ye kiralanan evin kirasından istisna ve giderleri düşerek vergi hesaplaması gerekir. Aldığı kiradan ödediği kirayı düşmek, gerçek gider usulünü seçmektir. Bu seçim yapılırsa diğer gerçek giderler de düşülebilir. Ancak ayrıca yüzde 25 götürü gider düşülmez.
ELİNİZE GEÇEN NET KÂR PAYI
Bireysel yatırımcının hisselerden elde edeceği temettü getirisi vergiye tabi mi?
* Borsada hisse senedi alım satımından doğan kârdan aracı kurumlar vergi kesiyor. Bu kârlar ayrıca beyan edilmez. Kâr payı yani temettü alınırsa bu temettü üzerinden dağıtan şirket tarafından vergi kesilir. Hesabınıza geçen temettü net kâr payıdır. 2006'da vergi kesinti oranları değişti. Bu yüzden 2006'da elde ettiğiniz temettünün hangi tarihte alındığını aracı kurumdan öğrenin. Kesilen vergi ile hesabınıza geçen verginin toplamı 36.000 YTL'nin altında ise beyanname gerekmez. Üstünde ise yarısı için beyanname verip, verginin tamamını mahsup edeceksiniz.