Arızi olarak yapılan tercümanlık Emekliyim.2006yılındabirşirketinithalatınıyaptığımallarınözelliklerivekullanımlarınailişkinbroşürlerintercümesiniyaptımvebuşirketten20.000YTLaldım.Şirketbanaödemeyaparkenvergikesintisideyaptı.Başkaişimdeyok.Beyannameverecekmiyim? * Tercüme işinin yapılması çevirmenliktir. Çevirmenlik serbest meslek faaliyetidir. Bu işin devamlı olarak yapılması durumunda serbest meslek erbabı olarak mükellefiyet kurulması gerekir. Arızi olarak yapılması durumunda ise mükellefiyet kurulmaz. Sizin bu işi devamlı olarak yapmadığınız anlaşılıyor. Bu durumda çevirmenlik yaptığınız şirketin gider pusulası düzenleyerek, ödediği bedelden vergi kesintisi yapması gerekir. Bu noktada ikili bir ayrım yapma zorunluluğu var. Yaptığınız çeviri bir eser çevirisi ise bir telif söz konusudur. Dolayısıyla elde ettiğiniz kazanç da telif kazancıdır. Telif kazancından vergi kesintisi yüzde 17 oranında yapılır ve bu kesinti nihai kesintidir. Bu gelir için beyanname verilmez, başka gelirler için beyanname verilse bile bu gelirler beyannameye alınmaz. Ancak yapılan çeviri bir eser çevirisi değilse vergi kesintisi oranı 2006 yılı için yüzde 22'dir (2007 yılında yüzde 20). Bu gelirin 2006 yılında 14 bin lirası vergiden istisnadır. 14 bin lirayı aşan gelirlerin beyan edilmesi gerekir. Sizin yaptığınız çeviri eser çevirisi olmaması nedeniyle beyana tabi. Elde ettiğiniz 20 bin lira için beyanname verecek, 14 bin lira istisnayı düşerek, 6 bin YTL üzerinden vergi hesaplayacaksınız. Kesilen vergiyi mahsup edeceksiniz. Bu durumda vergi iadesi almanız gerekecek.
DiplomatikKDVistisnası Muhasebecimiz,"Konsolosluklarayaptığımızsatışlardaüzerinde'KDVmuafiyetkartı'yazılanbankakartıileödemeyapılırsaKDValınmayacak"dedi.Amakonsoloslukgörevlisi,alışınıkonsolosluğayaptığınısöyleyerekeskiusuldeuygulamayapmamızıistedi.Doğrusunedir? * Diplomatik istisna denilen istisna uygulamasında 2007 yılı başından itibaren ikili bir uygulamaya geçildi. Diplomatik kuruluş ve konsoloslukların kendileri için yapılan alımlarda eskiden olduğu gibi, 'istisna belgesi'ne bağlı olarak yapılmaktadır. Alış kuruma yapılıyorsa, fatura kurum adına kesilir, ibraz edilen istisna belgesine dayanılarak KDV hesaplanmaz ve tahsil edilmez. Faturanın üzerine belgeye ilişkin bilgiler yazılır. Diplomatik kuruluş ve konsolosluk mensupları için uygulama 1.1.2007'den itibaren değişti. İstisnadan faydalanacak diplomatik kuruluş ve konsolosluk mensuplarına Dışişleri Bakanlığı'nca bir banka kartı veriliyor. Kartta, Dışişleri Bakanlığının logosu ve 'KDV muafiyet kartı' ibaresi yazılı. İstisna kapsamındaki alışlar bu kart kullanılarak yapılabiliyor. Mal bedelinin nakit, çek, havale diğer herhangi bir yolla ödenmesi halinde istisna uygulanmıyor. Bunların istisna belgesi de kaldırıldı. Şaşırmakta haksız değilsiniz. Alışın kimin için yapıldığına göre kart veya belge arayacaksınız.
Aldığımızkamyonuhangidurumlardavergidairesinebildirmemizgerekir? * Önceden vergi mükellefiyetiniz yoksa taşımacılık için kamyon aldığınız zaman vergi dairesine bildirerek mükellefiyet tesis ettirmeniz gerekir. Burada dikkat edilecek husus, bildirimin faaliyete başlamadan önce yapılacağıdır. Bunun dışındaki kamyon alışlarında diğer formaliteler yerine getirilirse vergi dairesine ayrıca bildirilmesi gerekmez.