Kira Beyanına Dikkat! 2006 yılında 2 bin 200 YTL'den fazla konut kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda. Birden fazla evi olanlar için de bu sınır geçerli. Ancak ticari geliri için beyanname verenlere bu istisna da uygulanmıyor
Kira gelirleri vergiye tabi. Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen kiranın 2006 yılı için 2.200 lirası gelir vergisinden istisna. Ticari, zirai ve mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar istisnadan yararlanamaz. Bu istisna kişiye bağlı, kiralık ev sayısının önemi yok. Tahsil edilmeyen kira gelir sayılmaz. İstisnadan yararlanan ve konut kira geliri toplamı 2.200 lirayı aşmayanlar beyanname vermeyecek. Beyannamede, önce istisna uygulanır. Matrah ve vergi kalan tutar üzerinden hesaplanır. İstisna tutarını aşan bir kira geliri söz konusuysa giderlerden dolayı vergi çıkmasa dahi, beyanname verilmesi gerekir. Beyanname verilmezse daha sonra istisna uygulanamaz.
GELİRNASILBELİRLENİR? Gayrimenkul sermaye iratlarında (kiralarda) hasılat, bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedellerinin tutarıdır. Ayın olarak tahsil edilen kiralar piyasa satış bedeli ile paraya çevrilir. Örneğin, kira karşılığında temizlik malzemesi alınmış ise emsal kira bedeli o malzemenin marketteki satış fiyatı esas alınarak hesaplanır. Kiranın kamu müessesesine, icra dairesine, bankaya, notere veya postaya para yatırılması ve başka bir şahsa temliki veya kiracısına olan borcu ile takası da tahsil sayılır. Yabancı para cinsinden kiralar ödeme günündeki Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden TL'ye çevrilir. Bedelsiz kullandırılan mal ve hakların emsal kira bedeli kira sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, eğer varsa yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, yoksa emlak vergisi değerinin yüzde 5'idir. Diğer mal ve haklarda ise bu mal ve hakların maliyet bedelinin yüzde 10'udur.