Birden fazla yerde çalışanlar için beyan sınırı 18 bin YTL Tek işverenden alınan ve kesinti yoluyla vergilendirilen ücretler beyan edilmez. Birden fazla yerde çalışanlar için en yüksek ücret alınan işyeri hariç gelirleri 18 bin YTL'yi aşıyorsa beyan zorunluluğu var
Tek işverenden alınan ve kesinti yoluyla vergilendirilen ücretler beyan edilmez. Kesinti yoluyla vergilendirilmeyen ücretler, tek işverenden elde edilmiş olsa dahi beyan edilir. Birden fazla işverenden ücret alanların en yüksek ücreti aldıkları işveren dışındaki işverenlerden aldıkları ücretlerin toplamı 18 bin YTL'yi aşmıyorsa bu ücretler için beyanname verilmez, beyanname verilse de ücretler beyannameye dahil edilmez. Aşanlar beyanname verecek ve ilk işverenden alınan da dahil bütün ücretlerini beyan edecek.
Nasıl tanımlanır? Önemli olan işverenin kim olduğudur. Ücretin adı önemli değildir. Aynı şirketten değişik adlar altında, örneğin normal ücret yanında huzur hakkı da alınması durumunda birden fazla işverenden ücret alınmış olmaz. Aynı şirketten değişik adlar altında alınan ücretler birlikte vergilendirilmiş ve artan oranlı vergilendirmeye girmiştir. Birden fazla işverenden ücret alınmış olması için işverenin değişmiş olması gerekir. Şirketin birinde sürekli olarak çalışan kişi, başka şirketin yönetim ya da denetiminde olur ve buradan huzur hakkı alırsa birden fazla işverenden ücret alıyor demektir. Şirketlerden aldığı ücretlerin her ikisinin de vergiye tabi tutarları 18 bin YTL'yi aşarsa bu gelirlerin hepsinin beyan edilmesi gerekir. Gerek iş değiştirme, gerekse yarım zamanlı çalışma veya birden fazla şirkette yöneticilik yapma nedeniyle birden fazla işverenden ücret geliri elde edenler en yüksek ücreti aldıkları işveren dışındaki işverenlerden aldıkları ücretleri toplayacak ve tutar 18 bin YTL'yi aşarsa bu gelirlerini beyan edecek. Bir kez daha anımsatalım ki, şirketlerin yönetim kurulu başkan ve üyelerinin kârdan aldıkları pay ücret değildir.