Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | Arşiv | Ana Sayfa
Bugün: 23 Şubat 2007  
Yazar Arşivi
Ankara'nın havası
Türkiye sınavı geçti

Ankara'nın havası

Evvelki akşam Sözün Özü'nde Abdullah Gül ile bir söyleşi yaptım.
Tabii kendisine herkesin merak ettiği malûm soruyu da sordum: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bülent Arınç ve Tayyip Erdoğan ile aralarına kara kedi girmesi ihtimali mevcut muydu? Nisan-Mayıs aylarında Türkiye'nin esenliğini ve istikrarını tehlikeye atacak gelişmeler olması imkân dahilinde miydi?
Gül beklediğimiz cevabı verdi ve "Biz nefislerimizi ön plana çıkarmayız; başka partilerdeki gibi kol tuk uğruna birbirimizle kavga etmeyiz" dedi.
Ama bir süredir medya köşelerinde farklı tahminler yer alıyor. Özellikle Bülent Arınç'ın, sadece Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına rıza göstereceği, Abdullah Gül'ün adaylığı halinde, kendisinin de bu makama talip olacağı belirtiliyor. Bu konuda Arınç'ın verdiği ipuçlarından söz ediliyor. "Bir dönem daha Tayyip Erdoğan-Abdullah Gül ikilisi işi götürsün" şeklindeki yorumu, örneklerden biri.
Arınç'ın gönlünde Çankaya'ya çıkmak yatıyor ama gözü kara bir mücadeleye gireceğini, Abdullah Gül'ü çiğneyerek kendisini empoze edeceğini hiç sanmıyoruz. Gerçi Meclis Başkanlığı'nı tercih edip, sıcak siyasetten uzak durması, Çankaya'ya hazırlanmak içindi fakat, gelişmeler onun istediği gibi cereyan etmedi. Maalesef, belirli bir kesimde, en yüksek direnç, ona karşı oluştu.
Sözün Özü'ndeki sohbetimizde, Abdullah Gül, eski cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ne kadar bunalımlı geçtiğini hatırlatarak, "Bu seferki öyle olmayacak; aynı çalkantılar yaşanmayacak" diye konuştu.
Gül, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir doktora tezi okumuş bayram tatilinde. Her defasında manivelanın nasıl sıkıştırıldığını çok iyi biliyor. Sözgelimi, 1961 seçimlerinden sonra, Cemal Gürsel'in daveti üzerine Köşk'e giden parti liderlerinin imzaladıkları Çankaya Protokolü'nü hatırlattı. Bu protokol ile, seçimden çıkan partiler, İnönü'nün başbakanlığını kabul etmişler ve CHP ile koalisyon yapmaya zorlanmışlardı. Ayrıca, Ali Fuat Başgil baskı kullanılarak adaylıktan vazgeçirilmiş, Cemal Gürsel rakipsiz olarak Meclis tarafından Cumhurbaşkanı "seçilmişti"(!).

***

Tesadüf bu ya, programdan sonra Sheraton Oteli'nin lobisinde otururken, çok yakından tanıdığım, kulağı delik bir siyasetçi ile karşılaştım. Ona merakla sordum:
* Bazı çevreler, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını istemiyorlar ama bunu engellemenin yolu nedir?
- 1961'de Çankaya Protokolü'ne benzer bir protokol imzalanamaz mı? Sezer, parti liderlerini uzlaşma için Köşk'e çağırır; baskı yapılır; Tayyip Erdoğan adaylıktan çekilir...
* Geç bunları... Bugün Türkiye'de 1961 şartları yok. Tayyip Erdoğan, ölür de baskı ile adaylıktan çekilmez. Ayrıca, gazetelerin önemli bir bölümü bu girişimi onaylamaz.
- Bunun şartları yaratılır. Aynı baskılar gazeteler üzerinde yapılır.
Anayasa'ya göre, adaylar ilk 10 gün içinde isimlerini Meclis Başkanlık Divanı'na bildirmek zorunda. Diyelim ki, adaylıktan vazgeçirildiler; o zaman, kimse seçilemeyeceğine göre, parlamento feshedilir ve seçimler yenilenir. Bu da olmadı diyelim... AK Parti'nin milletvekilleri etki altına alınır. AK Parti'nin 70 milletvekili fazlası var. 35-40'ının yer değiştirmesi, seçimleri etkiler.
* Neden bu kadar yüksek sayıda milletvekili partisine ihanet etsin?
- Cumhurbaşkanı seçiminden sonra genel seçimlere gidiliyor. Birçok milletvekili, bir daha seçilemeyeceğini biliyor. O kişilere çengel atılabilir. İlk turda Tayyip Erdoğan'a çıkan oylar, salt çoğunluğun, yani 276'nın altında kaldığı takdirde bu iş bitti demektir. Kanama devam eder ve turların sonunda kimse seçilemezse Meclis feshedilir. Genel seçimlere az bir süre kalması, milletvekillerinin çok daha kolay etkilenmesini ve yönlendirilmesini sağlayacaktır. Nasıl olsa bir daha seçilemeyeceklerini düşünenler açısından Meclis'in feshi caydırıcı bir unsur değil.
* Bakıyorum hesapları inceden inceye yapmışsınız. Ama böyle ayak oyun ları AK Parti'nin genel seçimlerde oyunu arttırmaz mı?
- Meclis çoğunluğuna rağmen, Cumhurbaşkanı'nı seçemeyen, gerginlik yaratan bir parti, genel seçimlerde de hezimete uğrayacaktır.

***

İşte size iki farklı bakış açısıyla Ankara'nın havası...

***

* Metropol'ün araştırmasına göre, Cumhurbaşkanı kim olsun?
Tayyip Erdoğan % 15.8, Bülent Arınç % 9.1, Ahmet Necdet Sezer % 4.5, Abdullah Gül % 3.2, Kararsız % 50. Acaba Arınç, bu oranlara baktığı için mi "Erdoğan olmazsa Çankaya benim hakkım" diye düşünüyor?
YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ekonomide pembe tablo   / 22-02-2007
 Yayın ilkeleri... Demokles'in kılıcı   / 21-02-2007
 İki Ankara mı var?   / 20-02-2007
 Polat'tan sonra sırada Aras mı var?   / 17-02-2007
 Menderes Anayasa'yı ihlâlden asıldı   / 16-02-2007
 Büyükanıt'tan mesajlar   / 15-02-2007
 Karadayı'ya demokrasi ödülü mü verelim!   / 14-02-2007
 Kültür Başkenti İstanbul   / 13-02-2007
 İkinci kaset rezaleti   / 10-02-2007
 Milliyetçilik zemin hazırlıyor   / 09-02-2007
GÜNCEL
Astımın Astımın canına Okur
Mehmet Okur All Star'da coştu, annesi astımın şifası oldu. Nimet...
Tahliye intiharı
Hayalet oldular
Akıl yaşta değil aşkta
Ecel 'cep'ten geldi
Okulda kalorifer faciası
Araç sayısı artınca...
SPOR
Pisi Pisi pisine değil enayice!: 2-2
Sarı-Lacivertliler 4-5 farkla kazanıp turu geçeceği maçta yaptığı...
Yönetim yıkıldı
Song'dan bunu beklemezdim
Gravesen müjdesi
Bobo paylaşılamıyor
Yenersek 2. bile oluruz
Gözyaşının rengi sarı-lacivert
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sisli 11°C 6°C 
ANKARA Parçalı Bulutlu 14°C 3°C 
İZMİR Parçalı Bulutlu 17°C 8°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 17°C 11°C 
ADANA Parçalı Bulutlu 21°C 9°C 
EKONOMİ
IMKB E: 43.829,120 D:% 2,19
DOLAR S: 1,381 D:% -0,58
EURO S: 1,809 D:% -0,74
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
GÜNCEL
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
    Copyright © 2003, 2007 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu