AB ve Amerika
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, bakın neler anlatıyor: Türkiye'de hayvan sayısında son yıllarda önemli düşüşler olmuştur. Hayvan sayılarındaki azalmayla birlikte, verimlilikte sığırın dışında artış olmadığı gibi, Türkiye'nin ürettiği toplam süt, et ve deri gibi önemli ürünlerde vahim düşüşler vardır. Bu düşüş son 15 yıl içinde ette yüzde 18, sütte yüzde 12 ve deride yüzde 38 dolayındadır.
***
Hayvansal ürünlerin fiyatları, giderek tekel konumuna gelmiş unsurlar tarafından belirlenir duruma gelmiştir. Bu tekeller arasına, örneğin sütte, son yıllarda yabancı tekeller de girmiştir. Tekelleşme üretici kadar tüketiciler açısından da önemlidir. Örneğin üreticiden alınan süt, Türkiye'de 5-6 kat fiyatla tüketiciye satılmaktadır. Avrupa Birliği'nde bu katsayı yaklaşık 2'dir.
***
Türkiye'de hayvancılığa sağlanan krediler bitkisel üretime oranla çok düşük olduğu kadar diğer desteklemeler de yok denilecek kadar azdır. Örneğin, hayvancılık sektörüne yapılan desteklemeler, işletme başına AB'de 8-9 bin dolar düzeyinde, Türkiye'de ise 50 dolar dolayındadır. AB, tarım sektörünü korumak için çok ciddi bir fona sahiptir. 2004 yılında AB ortak bütçesinin yarısı (50 milyar euro) tarımı desteklemeye ayrılmışken, Türkiye'nin ayırdığı kaynak 2 milyar euro civarında kalmıştır.