Sigara böreği, dilber dudağı
Bilmedikleri her konuya maydanoz olmak, köşe yazarlığının olmazsa olmaz kuralıdır. Yazarlar sadece bildikleri konuları yazsın derseniz, bu olamaz, çünkü yazarlar bilmedikleri konuları yazmak üzerine programlanmışlardır. Çünkü bundan başka şey de bilmezler zaten.
***
Bir örnekle ispatlayalım. Yeşilay Gebze Şubesi, Türk Dil Kurumu'na bir teklif götürüyor. - "Sigara böreği"nin adı değiştirilsin. Yeşilay böreği olsun. Gerekçe şu: - Sigara böreği adı sigarayı çağrıştırıyor. Kötü örnek oluyor.
***
TDK, teklifi görüşüyor ve reddediyor. TDK Başkanı Prof. Haluk Akalın, ret gerekçesini şöyle anlatıyor: - Bu tür isimler dilin kendi içinde kendiliğinden gelişir. Benzetme yöntemidir bu. Mesela kol böreği denilince kimsenin aklına kol gelmez. Başkan haklı, dilber dudağı yerken de, kimsenin aklına bir kötülük gelmez.
***
Gördüğünüz gibi hiç anlamadığım bir konuya burnumu soktum ve bal gibi de fikir üretiyorum. Mesela bana göre, sigara böreği iptilası, sigara iptilasından pekala daha öldürücü de olabilir. Günde 20 adet sigara içen biri, 20 yıl sonra kanser olur mu bilinmez ama... Günde 20 adet sigara böreği yiyen biri, 20 yıl sonra kesinlikle obez olur. 20 sigara böreği yaklaşık 500 kaloridir. Ayda 15 bin kalori yapar. Yılda 180 bin kalori, 20 yılda da 3 milyon 600 bin kalori eder.
***
Yaşasın sigara içmiyorum ama sigara böreği yiyorum diye sevinirken, 150 kilo olursunuz. Kalp damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol, nefes darlığı ve eklem problemleri ile muhasara edilirsiniz. Ezcümle, sigara böreği iptilası sigara iptilasından daha kötüdür.