Sosyal reform yasası
Anayasa Mahkemesi'nden dönen Sosyal Güvenlik Yasası'nın çıkmaz ayın son çarşambasına tehir edilmesi bayağı konuşuldu. Liberal arkadaşlar pek üzüldü, pek sıkıldılar. Efendim, dediler. Hükümet gerçek bir reform yapıyordu, emeklilik süresini ve prim ödeme hacmini genişleterek, kara delik haline gelmiş olan sosyal güvenlik kurumlarını kurtaracaktı, Anayasa Mahkemesi bunu baltaladı.
***
Dünyaya sadece moneter piyasalar ve gelir-gider dengeli bütçe penceresinden bakarsan, böyle düşünürsün. Aynı yasada ne vardı biliyor musunuz? Kol emekçilerinin emeklilik süresi de memurlar kadar uzatılıyordu. Yani masada oturanla, çelik fabrikasında kan ter içinde çalışan emekçi, aynı potaya sokuluyordu. El insaf be! Bir kol emekçisi nasıl 65 yaşına kadar çalışabilirdi. Bu bir!..
***
Reform tasarısında, bize göre inanılmaz modern, insancıl ve hakkaniyetli "sosyal yardım" konsepti vardı, sırf ellerindeki fak-fuk-fon olanakları gitmesin, bu fonu politik amaçla istedikleri gibi kullansınlar diye, reform yasasından çıkarttılar, biliyor musunuz? Yoksullar ve açlar ölebilirdi, bu yasa da reform olurdu, öyle mi? Ne haber liberal arkadaşlar?
***
Öte yandan, Anayasa Mahkemesi, söz konusu yasayı usulden bozmuştur. Esasa girmemiştir. O bakımdan "Memurları koruyorlar" diye bağırıp çağırmanın mantığı yoktur. Usulden de olsa yasanın iptal edilmiş olması yukarıdaki 2 temel sebeple hayırlı ve olumlu olmuştur. Bir de şunu söyleyeyim: Anayasa Mahkemesi, görevi icabı önüne gelen yasaların teknik içeriği ile ilgilenmez. Orası düzenleme makamı değildir. Hakkaniyete, sosyal yapıya, çağdaş ve realist ihtiyaçlara göre yasa düzenlemesini yapacak olan yer Meclis'tir. Meclis'in görevini Anayasa Mahkemesi'nden beklemek abestir. Şunu gördüm ki, Türk basınındaki liberal arkadaşlar, halkı unuttukça liberal oluyorlar, liberalleştikçe de halkı unutuyorlar.